Efekt konzumace jednoduchých cukrů na kognitivní funkce potkaních samic
Effects of simple sugar consumption on cognitive functions in female rats
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/91389Identifiers
Study Information System: 168990
Collections
- Kvalifikační práce [6648]
Author
Advisor
Referee
Vokřál, Ivan
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biochemical Sciences
Date of defense
18. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Gabriela Podhorská Školitel: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Název diplomové práce: Efekt konzumace jednoduchých cukrů na kognitivní funkce potkaních samic. Konzumace jednoduchých cukrů, především fruktosy, se za několik uplynulých desetiletí zvýšila. Nadměrný příjem cukrů byl spojen s rozvojem inzulinové rezistence, hypertriglyceridémií a oxidačním stresem, což vede k narušení kognitivních funkcí. Nicméně, stále zůstává nejasné, zda jsou tyto změny v kognitivních funkcích způsobeny vysokým kalorickým příjmem, či zda jsou zapříčiněné příjmem specifického monosacharidu. Mimoto, mechanismus na molekulární úrovni není zatím kompletně rozluštěn. Naše výzkumná skupina podávala potkaním samicím Sprague-Dawley v dlouhodobé studii po dobu 7 měsíců 10% w/v roztok glukosy ve vodě a 10% roztok fruktosy, což simulovalo chronický příjem cukrů u lidí. Plazmatické parametry a exprese proteinů, které jsou zahrnuty v metabolických drahách, byly zkoumány v prefrontální kúře. Kognitivní funkce byly hodnoceny pomocí testu rozpoznávání nového objektu (NOR) a Morris Water Maze (MWM) testu. Výsledky získané v naší studii ukázaly významný nárůst v hladině triacylglycerolů nalačno i postprandiálně (1,9x a 1,4x, p<0,05) pouze ve...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Gabriela Podhorská Supervisor: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Title of diploma thesis: Effect of simple sugar consumption on cognitive functions in female rats The consumption of simple sugars, especially fructose, increased in the past few decades. Excessive sugar intake has been associated with the development of insulin resistance, hypertriglyceridemia and oxidative stress which lead to the impairment of cognitive functions. Nevertheless, it is still unclear whether these alterations in cognitive functions are exclusively caused by high caloric intake or if they are related to specific characteristics of fructose. Moreover, the mechanisms involved are not yet fully deciphered at the molecular level. Our research group supplemented Sprague-Dawley female rats with 10% w/v glucose in drinking water or with isocaloric fructose solution in a long-term study (7 months), simulating the chronic consumption of sugars in humans. Plasma parameters and expression of proteins, involved in metabolic pathways, were determined in the frontal cortex. Cognitive functions were evaluated through the novel object recognition (NOR) and Morris Water Maze (MWM) tests. Results, obtained in our study, showed a...