Show simple item record

Effects of simple sugar consumption on cognitive functions in female rats
dc.contributor.advisorMacháček, Miloslav
dc.creatorPodhorská, Gabriela
dc.date.accessioned2017-10-12T20:29:55Z
dc.date.available2017-10-12T20:29:55Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/91389
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Gabriela Podhorská Supervisor: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Title of diploma thesis: Effect of simple sugar consumption on cognitive functions in female rats The consumption of simple sugars, especially fructose, increased in the past few decades. Excessive sugar intake has been associated with the development of insulin resistance, hypertriglyceridemia and oxidative stress which lead to the impairment of cognitive functions. Nevertheless, it is still unclear whether these alterations in cognitive functions are exclusively caused by high caloric intake or if they are related to specific characteristics of fructose. Moreover, the mechanisms involved are not yet fully deciphered at the molecular level. Our research group supplemented Sprague-Dawley female rats with 10% w/v glucose in drinking water or with isocaloric fructose solution in a long-term study (7 months), simulating the chronic consumption of sugars in humans. Plasma parameters and expression of proteins, involved in metabolic pathways, were determined in the frontal cortex. Cognitive functions were evaluated through the novel object recognition (NOR) and Morris Water Maze (MWM) tests. Results, obtained in our study, showed a...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Gabriela Podhorská Školitel: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Název diplomové práce: Efekt konzumace jednoduchých cukrů na kognitivní funkce potkaních samic. Konzumace jednoduchých cukrů, především fruktosy, se za několik uplynulých desetiletí zvýšila. Nadměrný příjem cukrů byl spojen s rozvojem inzulinové rezistence, hypertriglyceridémií a oxidačním stresem, což vede k narušení kognitivních funkcí. Nicméně, stále zůstává nejasné, zda jsou tyto změny v kognitivních funkcích způsobeny vysokým kalorickým příjmem, či zda jsou zapříčiněné příjmem specifického monosacharidu. Mimoto, mechanismus na molekulární úrovni není zatím kompletně rozluštěn. Naše výzkumná skupina podávala potkaním samicím Sprague-Dawley v dlouhodobé studii po dobu 7 měsíců 10% w/v roztok glukosy ve vodě a 10% roztok fruktosy, což simulovalo chronický příjem cukrů u lidí. Plazmatické parametry a exprese proteinů, které jsou zahrnuty v metabolických drahách, byly zkoumány v prefrontální kúře. Kognitivní funkce byly hodnoceny pomocí testu rozpoznávání nového objektu (NOR) a Morris Water Maze (MWM) testu. Výsledky získané v naší studii ukázaly významný nárůst v hladině triacylglycerolů nalačno i postprandiálně (1,9x a 1,4x, p<0,05) pouze ve...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleEfekt konzumace jednoduchých cukrů na kognitivní funkce potkaních samiccs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-18
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId168990
dc.title.translatedEffects of simple sugar consumption on cognitive functions in female ratsen_US
dc.contributor.refereeVokřál, Ivan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Gabriela Podhorská Školitel: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Název diplomové práce: Efekt konzumace jednoduchých cukrů na kognitivní funkce potkaních samic. Konzumace jednoduchých cukrů, především fruktosy, se za několik uplynulých desetiletí zvýšila. Nadměrný příjem cukrů byl spojen s rozvojem inzulinové rezistence, hypertriglyceridémií a oxidačním stresem, což vede k narušení kognitivních funkcí. Nicméně, stále zůstává nejasné, zda jsou tyto změny v kognitivních funkcích způsobeny vysokým kalorickým příjmem, či zda jsou zapříčiněné příjmem specifického monosacharidu. Mimoto, mechanismus na molekulární úrovni není zatím kompletně rozluštěn. Naše výzkumná skupina podávala potkaním samicím Sprague-Dawley v dlouhodobé studii po dobu 7 měsíců 10% w/v roztok glukosy ve vodě a 10% roztok fruktosy, což simulovalo chronický příjem cukrů u lidí. Plazmatické parametry a exprese proteinů, které jsou zahrnuty v metabolických drahách, byly zkoumány v prefrontální kúře. Kognitivní funkce byly hodnoceny pomocí testu rozpoznávání nového objektu (NOR) a Morris Water Maze (MWM) testu. Výsledky získané v naší studii ukázaly významný nárůst v hladině triacylglycerolů nalačno i postprandiálně (1,9x a 1,4x, p<0,05) pouze ve...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Gabriela Podhorská Supervisor: Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D. Title of diploma thesis: Effect of simple sugar consumption on cognitive functions in female rats The consumption of simple sugars, especially fructose, increased in the past few decades. Excessive sugar intake has been associated with the development of insulin resistance, hypertriglyceridemia and oxidative stress which lead to the impairment of cognitive functions. Nevertheless, it is still unclear whether these alterations in cognitive functions are exclusively caused by high caloric intake or if they are related to specific characteristics of fructose. Moreover, the mechanisms involved are not yet fully deciphered at the molecular level. Our research group supplemented Sprague-Dawley female rats with 10% w/v glucose in drinking water or with isocaloric fructose solution in a long-term study (7 months), simulating the chronic consumption of sugars in humans. Plasma parameters and expression of proteins, involved in metabolic pathways, were determined in the frontal cortex. Cognitive functions were evaluated through the novel object recognition (NOR) and Morris Water Maze (MWM) tests. Results, obtained in our study, showed a...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV