Zobrazit minimální záznam

Gluten-free diet - facts and myths.
dc.contributor.advisorPejšová, Hana
dc.creatorHejduk Bobková, Barbora
dc.date.accessioned2017-09-26T08:49:41Z
dc.date.available2017-09-26T08:49:41Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/90327
dc.description.abstractThe aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition. The theoretical part explains the relationship between gluten-free diet and diseases caused by intolerance of gluten. Greater attention is paid to the most serious of these, celiac disease, whose only treatment is gluten-free diet Research of commonly available sources for the general public has produced a list and description of the most common myths about a gluten-free diet that has been confronted with facts emerging from a medical perspective. Anonymous questionnaire survey was carried out on a sample of customers who bought gluten- free food in the Sklizeno shop, in the Czech National Bank's canteen, on a random sample of people who solve healthy lifestyle and clients of private nutrition counseling with experience with gluten-free diet. The questionnaire looked at awareness of the gluten-free diet, the knowledge about it, the experience, the reasons for the decision-making process. Especially for a group of respondents who maintained a diet without a diagnosed disease whose therapy would be GFD. Gluten-free diet ever held in most of the respondents - 72%. Out of this total, 50% had no medically diagnosed...en_US
dc.description.abstractCílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě. V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta. Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření na vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou. Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných - 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCeliac diseaseen_US
dc.subjectglutenen_US
dc.subjectglutenen_US
dc.subjectgluten-free dieten_US
dc.subjectallergyen_US
dc.subjectmythen_US
dc.subjectmarketingen_US
dc.subjectadvertisingen_US
dc.subjectCeliakiecs_CZ
dc.subjectlepekcs_CZ
dc.subjectglutencs_CZ
dc.subjectbezlepková dietacs_CZ
dc.subjectalergiecs_CZ
dc.subjectmýtuscs_CZ
dc.subjectmarketingcs_CZ
dc.subjectreklamacs_CZ
dc.titleBezlepková dieta - fakta a mýtycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-05
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId184802
dc.title.translatedGluten-free diet - facts and myths.en_US
dc.contributor.refereeStarnovská, Tamara
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě. V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta. Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření na vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou. Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných - 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition. The theoretical part explains the relationship between gluten-free diet and diseases caused by intolerance of gluten. Greater attention is paid to the most serious of these, celiac disease, whose only treatment is gluten-free diet Research of commonly available sources for the general public has produced a list and description of the most common myths about a gluten-free diet that has been confronted with facts emerging from a medical perspective. Anonymous questionnaire survey was carried out on a sample of customers who bought gluten- free food in the Sklizeno shop, in the Czech National Bank's canteen, on a random sample of people who solve healthy lifestyle and clients of private nutrition counseling with experience with gluten-free diet. The questionnaire looked at awareness of the gluten-free diet, the knowledge about it, the experience, the reasons for the decision-making process. Especially for a group of respondents who maintained a diet without a diagnosed disease whose therapy would be GFD. Gluten-free diet ever held in most of the respondents - 72%. Out of this total, 50% had no medically diagnosed...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV