Bezlepková dieta - fakta a mýty
Gluten-free diet - facts and myths.
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90327Identifikátory
SIS: 184802
Kolekce
- Kvalifikační práce [4497]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Starnovská, Tamara
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
5. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Celiakie, lepek, gluten, bezlepková dieta, alergie, mýtus, marketing, reklamaKlíčová slova (anglicky)
Celiac disease, gluten, gluten, gluten-free diet, allergy, myth, marketing, advertisingCílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě. V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta. Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření na vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou. Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných - 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového...
The aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition. The theoretical part explains the relationship between gluten-free diet and diseases caused by intolerance of gluten. Greater attention is paid to the most serious of these, celiac disease, whose only treatment is gluten-free diet Research of commonly available sources for the general public has produced a list and description of the most common myths about a gluten-free diet that has been confronted with facts emerging from a medical perspective. Anonymous questionnaire survey was carried out on a sample of customers who bought gluten- free food in the Sklizeno shop, in the Czech National Bank's canteen, on a random sample of people who solve healthy lifestyle and clients of private nutrition counseling with experience with gluten-free diet. The questionnaire looked at awareness of the gluten-free diet, the knowledge about it, the experience, the reasons for the decision-making process. Especially for a group of respondents who maintained a diet without a diagnosed disease whose therapy would be GFD. Gluten-free diet ever held in most of the respondents - 72%. Out of this total, 50% had no medically diagnosed...