Studium interakcí potravních doplňků s enzymy biotransformace xenobiotik
Interaction of food additives with xenobiotic metabolising enzymes
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/83376Identifiers
Study Information System: 156364
Collections
- Kvalifikační práce [20107]
Author
Advisor
Referee
Koblihová, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
7. 9. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Cytochrom P450, enzymy II. fáze biotransformace, indukce, metabolismusKeywords (English)
Cytochrome P450, phase II enzymes, induction, metabolismUžívání různých potravních doplňků v rámci pěstování zdravého životního stylu je v poslední době velmi populární. Přestože se většinou jedná o přírodní produkty, jejich konzumace ve velkých dávkách nemusí být vždy zdraví prospěná. Potravní doplňky jsou velmi často flavonoidního charakteru. Flavonoidní sloučeniny se nacházejí v rostlinách a prokazatelně příznivě působí na lidské zdraví. Pro své antioxidační, antialergenní a chemopreventivní účinky jsou široce studované. V posledních letech se byly dokumentovány i negativní vlivy flavonoidů, často způsobené jejich nadměrnou konzumací. Byla mimo jiné prokázána jejich interakce s cytochromy P450, které hrají důležitou roli při biotransformaci xenobiotik. Změny v metabolismu cizorodých látek (ať už léčiv či karcinogenů) můžou způsobit vážné poškození organismu, včetně nádorového bujení. Dalším z možných bodů zásahu potravních doplňků je i cytochrom b5 (resp. NADH:cytochrom b5 reduktasa), který katalytický cyklus cytochromů P450 významně ovlivňuje. Potenciálně nebezpečné jsou i interakce potravních doplňků při vylučování cizorodých látek z organismu. Tohoto procesu se účastní složitý systém transportérů, mezi nimiž hraje velmi důležitou roli P-glykoprotein. Jejich hlavním úkolem je efluxní transmembránový přenos xenobiotik, čímž zabraňují hromadění...
Recently the use of various food supplements as a part of a healthy lifestyle has been very popular. Although most of them are natural products, their excessive consumption may not always be beneficial for health. Dietary supplements are usually of a flavonoid character. Flavonoid compounds are found in plants and they have beneficial effects on human health. For their antioxidant, anti-allergy and chemopreventive effects they are extensively studied. However, in recent years the negative impacts of flavonoids have been described, often caused by their excessive consumption. It has been shown that they interact with cytochrome P450, which play an important role in the biotransformation of xenobiotics. The change in the metabolism of xenobiotics (whether drugs or carcinogens) can cause serious health problems, including a tumor growth. Beside cytochrome P450, there is another possible points of intervention, cytochrome b5 (or NADH:cytochrome b5 reductase), which effects the catalytic cycle of cytochrome P450. Another point of potential danger is the elimination of xenobiotics out of the organism. There is a complex system of transporters, in which P-glycoprotein plays a very significant role. P-glycoprotein is involved in transmembrane efflux of xenobiotics, preventing the aggregation of these...