Show simple item record

Interaction of food additives with xenobiotic metabolising enzymes
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorJandová, Eliška
dc.date.accessioned2017-06-02T08:24:04Z
dc.date.available2017-06-02T08:24:04Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/83376
dc.description.abstractUžívání různých potravních doplňků v rámci pěstování zdravého životního stylu je v poslední době velmi populární. Přestože se většinou jedná o přírodní produkty, jejich konzumace ve velkých dávkách nemusí být vždy zdraví prospěná. Potravní doplňky jsou velmi často flavonoidního charakteru. Flavonoidní sloučeniny se nacházejí v rostlinách a prokazatelně příznivě působí na lidské zdraví. Pro své antioxidační, antialergenní a chemopreventivní účinky jsou široce studované. V posledních letech se byly dokumentovány i negativní vlivy flavonoidů, často způsobené jejich nadměrnou konzumací. Byla mimo jiné prokázána jejich interakce s cytochromy P450, které hrají důležitou roli při biotransformaci xenobiotik. Změny v metabolismu cizorodých látek (ať už léčiv či karcinogenů) můžou způsobit vážné poškození organismu, včetně nádorového bujení. Dalším z možných bodů zásahu potravních doplňků je i cytochrom b5 (resp. NADH:cytochrom b5 reduktasa), který katalytický cyklus cytochromů P450 významně ovlivňuje. Potenciálně nebezpečné jsou i interakce potravních doplňků při vylučování cizorodých látek z organismu. Tohoto procesu se účastní složitý systém transportérů, mezi nimiž hraje velmi důležitou roli P-glykoprotein. Jejich hlavním úkolem je efluxní transmembránový přenos xenobiotik, čímž zabraňují hromadění...cs_CZ
dc.description.abstractRecently the use of various food supplements as a part of a healthy lifestyle has been very popular. Although most of them are natural products, their excessive consumption may not always be beneficial for health. Dietary supplements are usually of a flavonoid character. Flavonoid compounds are found in plants and they have beneficial effects on human health. For their antioxidant, anti-allergy and chemopreventive effects they are extensively studied. However, in recent years the negative impacts of flavonoids have been described, often caused by their excessive consumption. It has been shown that they interact with cytochrome P450, which play an important role in the biotransformation of xenobiotics. The change in the metabolism of xenobiotics (whether drugs or carcinogens) can cause serious health problems, including a tumor growth. Beside cytochrome P450, there is another possible points of intervention, cytochrome b5 (or NADH:cytochrome b5 reductase), which effects the catalytic cycle of cytochrome P450. Another point of potential danger is the elimination of xenobiotics out of the organism. There is a complex system of transporters, in which P-glycoprotein plays a very significant role. P-glycoprotein is involved in transmembrane efflux of xenobiotics, preventing the aggregation of these...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectCytochrom P450cs_CZ
dc.subjectenzymy II. fáze biotransformacecs_CZ
dc.subjectindukcecs_CZ
dc.subjectmetabolismuscs_CZ
dc.subjectCytochrome P450en_US
dc.subjectphase II enzymesen_US
dc.subjectinductionen_US
dc.subjectmetabolismen_US
dc.titleStudium interakcí potravních doplňků s enzymy biotransformace xenobiotikcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-09-07
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId156364
dc.title.translatedInteraction of food additives with xenobiotic metabolising enzymesen_US
dc.contributor.refereeKoblihová, Jitka
dc.identifier.aleph002026120
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUžívání různých potravních doplňků v rámci pěstování zdravého životního stylu je v poslední době velmi populární. Přestože se většinou jedná o přírodní produkty, jejich konzumace ve velkých dávkách nemusí být vždy zdraví prospěná. Potravní doplňky jsou velmi často flavonoidního charakteru. Flavonoidní sloučeniny se nacházejí v rostlinách a prokazatelně příznivě působí na lidské zdraví. Pro své antioxidační, antialergenní a chemopreventivní účinky jsou široce studované. V posledních letech se byly dokumentovány i negativní vlivy flavonoidů, často způsobené jejich nadměrnou konzumací. Byla mimo jiné prokázána jejich interakce s cytochromy P450, které hrají důležitou roli při biotransformaci xenobiotik. Změny v metabolismu cizorodých látek (ať už léčiv či karcinogenů) můžou způsobit vážné poškození organismu, včetně nádorového bujení. Dalším z možných bodů zásahu potravních doplňků je i cytochrom b5 (resp. NADH:cytochrom b5 reduktasa), který katalytický cyklus cytochromů P450 významně ovlivňuje. Potenciálně nebezpečné jsou i interakce potravních doplňků při vylučování cizorodých látek z organismu. Tohoto procesu se účastní složitý systém transportérů, mezi nimiž hraje velmi důležitou roli P-glykoprotein. Jejich hlavním úkolem je efluxní transmembránový přenos xenobiotik, čímž zabraňují hromadění...cs_CZ
uk.abstract.enRecently the use of various food supplements as a part of a healthy lifestyle has been very popular. Although most of them are natural products, their excessive consumption may not always be beneficial for health. Dietary supplements are usually of a flavonoid character. Flavonoid compounds are found in plants and they have beneficial effects on human health. For their antioxidant, anti-allergy and chemopreventive effects they are extensively studied. However, in recent years the negative impacts of flavonoids have been described, often caused by their excessive consumption. It has been shown that they interact with cytochrome P450, which play an important role in the biotransformation of xenobiotics. The change in the metabolism of xenobiotics (whether drugs or carcinogens) can cause serious health problems, including a tumor growth. Beside cytochrome P450, there is another possible points of intervention, cytochrome b5 (or NADH:cytochrome b5 reductase), which effects the catalytic cycle of cytochrome P450. Another point of potential danger is the elimination of xenobiotics out of the organism. There is a complex system of transporters, in which P-glycoprotein plays a very significant role. P-glycoprotein is involved in transmembrane efflux of xenobiotics, preventing the aggregation of these...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV