Gastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic
Gastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic.
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/81981Identifikátory
SIS: 78342
Katalog UK: 990020258490106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [7323]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Balon, Jan
Eyal, Gil
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Doktorský program Antropologie
Datum obhajoby
8. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
Affect, experience, luxury, gastronomy, hospitality, postsocialism, service work, consumption, value, exchange, discreet economy, expert, expertise, citizenship, calculative tool, habitus, market, economy, politics, embodimentKlíčová slova (anglicky)
Affect, experience, luxury, gastronomy, hospitality, postsocialism, service work, consumption, value, exchange, discreet economy, expert, expertise, citizenship, calculative tool, habitus, market, economy, politics, embodimentTato disertační práce je založena na výzkumu luxusní gastronomie, který byl uskutečněn ve dvou luxusních restaurací v Praze. Analýza se zaměřuje na gastronomický zážitek jakožto afektivní komoditu a prostředek sociální, ekonomické a politické transformace. Studie se soustředí na způsoby produkce a komodifikace afektu a vytváření hodnoty v rámci luxusní zážitkové gastronomie. Také analyzuje roli afektu při transformaci jednotlivců, společnosti, spotřebních praktik, podnikatelských praktik, a práce. Ukazuje, jak experti na gastronomii vzdělávají veřejnost ohledně správných spotřebních praktik a stravovacích návyků. Jídlo a jeho konzumace fungují jako " technologie sebe samého" (Rose 2004), jejíchž prostřednictvím je dosaženo individuálního a sociálního zdraví. Kultivovaný afekt se stává prostředkem "purifikace od socializmu" (Eyal 2003) a také hraje důležitou roli při vytváření etického spotřebitele a občana (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
This dissertation is based on a research of luxury gastronomy conducted in two luxury restaurants in Prague. The main focus of analysis is on gastronomic experience as an affective commodity and a vehicle of social, economic and political transformation. The study examines how affect is produced, commodified and how value is generated in luxury "experiential gastronomy." It also analyzes the role of affect in transformation of individuals, the society, consumption practices, entrepreneurial practices, and labor. It shows how experts on gastronomy educate the public on appropriate consumption practices and eating habits. Eating and dining serve as "technologies of the self" (Rose 2004) through which individual and social health and well-being are achieved. Cultivated affect becomes a vehicle of the "purification from socialism" (Eyal 2003) and also plays an important part on the formation of ethical consumer and citizen (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
