Show simple item record

Gastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic.
dc.contributor.advisorAbu Ghosh, Yasar
dc.creatorHajdáková, Iveta
dc.date.accessioned2020-08-26T12:39:54Z
dc.date.available2020-08-26T12:39:54Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/81981
dc.description.abstractTato disertační práce je založena na výzkumu luxusní gastronomie, který byl uskutečněn ve dvou luxusních restaurací v Praze. Analýza se zaměřuje na gastronomický zážitek jakožto afektivní komoditu a prostředek sociální, ekonomické a politické transformace. Studie se soustředí na způsoby produkce a komodifikace afektu a vytváření hodnoty v rámci luxusní zážitkové gastronomie. Také analyzuje roli afektu při transformaci jednotlivců, společnosti, spotřebních praktik, podnikatelských praktik, a práce. Ukazuje, jak experti na gastronomii vzdělávají veřejnost ohledně správných spotřebních praktik a stravovacích návyků. Jídlo a jeho konzumace fungují jako " technologie sebe samého" (Rose 2004), jejíchž prostřednictvím je dosaženo individuálního a sociálního zdraví. Kultivovaný afekt se stává prostředkem "purifikace od socializmu" (Eyal 2003) a také hraje důležitou roli při vytváření etického spotřebitele a občana (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractThis dissertation is based on a research of luxury gastronomy conducted in two luxury restaurants in Prague. The main focus of analysis is on gastronomic experience as an affective commodity and a vehicle of social, economic and political transformation. The study examines how affect is produced, commodified and how value is generated in luxury "experiential gastronomy." It also analyzes the role of affect in transformation of individuals, the society, consumption practices, entrepreneurial practices, and labor. It shows how experts on gastronomy educate the public on appropriate consumption practices and eating habits. Eating and dining serve as "technologies of the self" (Rose 2004) through which individual and social health and well-being are achieved. Cultivated affect becomes a vehicle of the "purification from socialism" (Eyal 2003) and also plays an important part on the formation of ethical consumer and citizen (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectAffectcs_CZ
dc.subjectexperiencecs_CZ
dc.subjectluxurycs_CZ
dc.subjectgastronomycs_CZ
dc.subjecthospitalitycs_CZ
dc.subjectpostsocialismcs_CZ
dc.subjectservice workcs_CZ
dc.subjectconsumptioncs_CZ
dc.subjectvaluecs_CZ
dc.subjectexchangecs_CZ
dc.subjectdiscreet economycs_CZ
dc.subjectexpertcs_CZ
dc.subjectexpertisecs_CZ
dc.subjectcitizenshipcs_CZ
dc.subjectcalculative toolcs_CZ
dc.subjecthabituscs_CZ
dc.subjectmarketcs_CZ
dc.subjecteconomycs_CZ
dc.subjectpoliticscs_CZ
dc.subjectembodimentcs_CZ
dc.subjectAffecten_US
dc.subjectexperienceen_US
dc.subjectluxuryen_US
dc.subjectgastronomyen_US
dc.subjecthospitalityen_US
dc.subjectpostsocialismen_US
dc.subjectservice worken_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.subjectvalueen_US
dc.subjectexchangeen_US
dc.subjectdiscreet economyen_US
dc.subjectexperten_US
dc.subjectexpertiseen_US
dc.subjectcitizenshipen_US
dc.subjectcalculative toolen_US
dc.subjecthabitusen_US
dc.subjectmarketen_US
dc.subjecteconomyen_US
dc.subjectpoliticsen_US
dc.subjectembodimenten_US
dc.titleGastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republicen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-09-08
dc.description.departmentPhD. - Anthropologyen_US
dc.description.departmentDoktorský program Antropologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId78342
dc.title.translatedGastronauts of Eastern Europe: Experiencing and Digesting Luxury Gastronomy in the Czech Republic.cs_CZ
dc.contributor.refereeBalon, Jan
dc.contributor.refereeEyal, Gil
dc.identifier.aleph002025849
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programAnthropologyen_US
thesis.degree.programAntropologiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Doktorský program Antropologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::PhD. - Anthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csAntropologiecs_CZ
uk.degree-program.enAnthropologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csTato disertační práce je založena na výzkumu luxusní gastronomie, který byl uskutečněn ve dvou luxusních restaurací v Praze. Analýza se zaměřuje na gastronomický zážitek jakožto afektivní komoditu a prostředek sociální, ekonomické a politické transformace. Studie se soustředí na způsoby produkce a komodifikace afektu a vytváření hodnoty v rámci luxusní zážitkové gastronomie. Také analyzuje roli afektu při transformaci jednotlivců, společnosti, spotřebních praktik, podnikatelských praktik, a práce. Ukazuje, jak experti na gastronomii vzdělávají veřejnost ohledně správných spotřebních praktik a stravovacích návyků. Jídlo a jeho konzumace fungují jako " technologie sebe samého" (Rose 2004), jejíchž prostřednictvím je dosaženo individuálního a sociálního zdraví. Kultivovaný afekt se stává prostředkem "purifikace od socializmu" (Eyal 2003) a také hraje důležitou roli při vytváření etického spotřebitele a občana (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enThis dissertation is based on a research of luxury gastronomy conducted in two luxury restaurants in Prague. The main focus of analysis is on gastronomic experience as an affective commodity and a vehicle of social, economic and political transformation. The study examines how affect is produced, commodified and how value is generated in luxury "experiential gastronomy." It also analyzes the role of affect in transformation of individuals, the society, consumption practices, entrepreneurial practices, and labor. It shows how experts on gastronomy educate the public on appropriate consumption practices and eating habits. Eating and dining serve as "technologies of the self" (Rose 2004) through which individual and social health and well-being are achieved. Cultivated affect becomes a vehicle of the "purification from socialism" (Eyal 2003) and also plays an important part on the formation of ethical consumer and citizen (Muehlebach 2011). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Doktorský program Antropologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV