Zobrazit minimální záznam

Individualization in providing diets in homes for the elderly
dc.contributor.advisorHavrdová, Zuzana
dc.creatorPechušková, Pavlína
dc.date.accessioned2020-08-26T08:50:25Z
dc.date.available2020-08-26T08:50:25Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/81047
dc.description.abstractDiploma thesis is focused on the individualization in providing diets in three homes for the elderly in the South Bohemian region. The main goal of the qualitative research was to uncover what the options of the homes in providing the diets are, where the boundaries and the limits of the individualized care are and what the clients' attitude toward individualization is. Results of the research show that the homes for the elderly can accommodate just to the basic requirements of the client, such as replacing unpopular dish or side dish for another one. Medical restrictions of the clients in preparation and serving their food are taken into account. The homes don't have the capacity for greater individualization. Another problem is the lack of staff. The homes are limited by legislation rather than by their financial budget. Clients' conservative and conformal attitudes are not empowering managers to expand some options or to change the system. The concept of the individualization is interpreted by the homes for the elderly in different ways. In practice, they rather just try to individualize the diets, than truly doing it. It turned out that individualization is a complex phenomenon and the extend of its fulfillment depends mainly on organizations' overall approach to the clients and on the clients'...en_US
dc.description.abstractDiplomová práce se zaměřuje na individualizaci péče při zajišťování stravování ve třech domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem kvalitativního výzkumu bylo odkrýt, jaké jsou možnosti domovů při zajišťování stravování, kde leží hranice a limity individualizované péče a jaký zaujímají klienti domovů postoj k individualizaci. Výsledky výzkumu ukazují, že domovy pro seniory mohou vyjít klientovi vstříc v základních individuálních požadavcích, jako je například výměna neoblíbeného pokrmu za jiný nebo neoblíbené přílohy za jinou. Zohledňují se také zdravotní omezení klientů v přípravě a podávání stravy. Pro větší individualizaci však nemají domovy kapacitu. Problémem je i nedostatek personálu. Spíše než finančním rozpočtem jsou domovy limitovány zákonnými normami. Konzervativní a konformní postoje klientů nemotivují manažery domovů k rozšíření možností nebo ke změně systému. Pojem individualizace si domovy pro seniory vykládají různým způsobem a v praxi se spíše o individualizaci ve stravování snaží, než že by ji skutečně realizovali. Ukázalo se, že individualizace je komplexní fenomén, jehož míra naplňování závisí na mnoha faktorech, především na celkovém přístupu pracovníků ke klientům a na postojích samotných klientů.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectseniořics_CZ
dc.subjectdomovy pro seniorycs_CZ
dc.subjectindividualizacecs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectStandardy kvality sociálních služebcs_CZ
dc.subjectseniorsen_US
dc.subjecthomes for the elderlyen_US
dc.subjectindividualizationen_US
dc.subjectdietsen_US
dc.subjectSocial services quality standardsen_US
dc.titleIndividualizace při zajišťování dietního stravování v domovech pro seniorycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-22
dc.description.departmentKatedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId174259
dc.title.translatedIndividualization in providing diets in homes for the elderlyen_US
dc.contributor.refereeProcházková, Martina
dc.identifier.aleph002105600
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
thesis.degree.programSociální politika a sociální prácecs_CZ
thesis.degree.programSocial Policy and Social Worken_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
uk.degree-discipline.enManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
uk.degree-program.csSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.degree-program.enSocial Policy and Social Worken_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zaměřuje na individualizaci péče při zajišťování stravování ve třech domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem kvalitativního výzkumu bylo odkrýt, jaké jsou možnosti domovů při zajišťování stravování, kde leží hranice a limity individualizované péče a jaký zaujímají klienti domovů postoj k individualizaci. Výsledky výzkumu ukazují, že domovy pro seniory mohou vyjít klientovi vstříc v základních individuálních požadavcích, jako je například výměna neoblíbeného pokrmu za jiný nebo neoblíbené přílohy za jinou. Zohledňují se také zdravotní omezení klientů v přípravě a podávání stravy. Pro větší individualizaci však nemají domovy kapacitu. Problémem je i nedostatek personálu. Spíše než finančním rozpočtem jsou domovy limitovány zákonnými normami. Konzervativní a konformní postoje klientů nemotivují manažery domovů k rozšíření možností nebo ke změně systému. Pojem individualizace si domovy pro seniory vykládají různým způsobem a v praxi se spíše o individualizaci ve stravování snaží, než že by ji skutečně realizovali. Ukázalo se, že individualizace je komplexní fenomén, jehož míra naplňování závisí na mnoha faktorech, především na celkovém přístupu pracovníků ke klientům a na postojích samotných klientů.cs_CZ
uk.abstract.enDiploma thesis is focused on the individualization in providing diets in three homes for the elderly in the South Bohemian region. The main goal of the qualitative research was to uncover what the options of the homes in providing the diets are, where the boundaries and the limits of the individualized care are and what the clients' attitude toward individualization is. Results of the research show that the homes for the elderly can accommodate just to the basic requirements of the client, such as replacing unpopular dish or side dish for another one. Medical restrictions of the clients in preparation and serving their food are taken into account. The homes don't have the capacity for greater individualization. Another problem is the lack of staff. The homes are limited by legislation rather than by their financial budget. Clients' conservative and conformal attitudes are not empowering managers to expand some options or to change the system. The concept of the individualization is interpreted by the homes for the elderly in different ways. In practice, they rather just try to individualize the diets, than truly doing it. It turned out that individualization is a complex phenomenon and the extend of its fulfillment depends mainly on organizations' overall approach to the clients and on the clients'...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990021056000106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV