Úloha sacharidů v mykorhizních asociacích
The role of saccharides in mycorrhizal associations
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/80673Identifikátory
SIS: 159487
Kolekce
- Kvalifikační práce [20186]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Lipavská, Helena
Oponent práce
Tylová, Edita
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ekologická a evoluční biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra experimentální biologie rostlin
Datum obhajoby
2. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Mykorhizní symbiotická asociace je celosvětově rozšířený fenomén. Ve většině případů se jedná o oboustranně prospěšné soužití houby a rostliny, během kterého rostlina získává z mykorhizní houby minerální živiny (zejména dusík, fosfor a vodu) a naopak houba získává rostlinné sacharidy. V některých případech ale může docházet i k opačnému směru přenosu látek či dokonce jednostrannému využívání mykorhizní houby rostlinou. O významu a principu přenosu sacharidů v mykorhize toho však stále není moc známo. Dosavadní poznatky shrnuté v této práci ukazují, že mezi sacharidy figurující v mykorhizní asociaci, patří zejména sacharóza, glukóza, fruktóza a trehalóza. Jejich přenos pak probíhá buď pasivně na základě koncentračního spádu anebo aktivně pomocí různých rostlinných a houbových přenašečů. Zároveň se přenos a využití sacharidů liší u různých typů mykorhizních asociací. Klíčová slova: ektomykorhiza, arbuskulární mykorhiza, erikoidní mykorhiza, orchideoidní mykorhiza, sacharidy, přenos, přenašeče
The mycorrhizal symbiotic association is a worldwide phenomenon. In most cases, it is a mutually beneficial coexistence of a fungus and a plant in which the plant receives mineral nutrients from the mycorrhizal fungus (mainly nitrogen, phosphorus, and water), while the fungus takes carbohydrates from the plant. In some cases, the transfer of nutrients may occur in the opposite direction, and the plant can even use the mycorrhizal fungus one- directionally. However, there are still gaps in the understanding of the importance and principles of carbohydrate transfer in mycorrhiza. Recent findings summarized in this thesis show that the carbohydrates that occur in mycorrhizal association include mainly sucrose, glucose, fructose, and trehalose. Their transfer takes place either passively, based on concentration gradient, or actively, using different plant and fungal carriers. At the same time, the transfer and the use of carbohydrates vary in different types of mycorrhizal associations. Key words: ectomycorrhiza, arbuscular mycorrhiza, ericoid mycorrhiza, orchid mycorrhiza, saccharides, transfer, transporters