Show simple item record

The role of saccharides in mycorrhizal associations
dc.contributor.advisorPonert, Jan
dc.creatorZnojová, Kateřina
dc.date.accessioned2021-03-26T18:01:10Z
dc.date.available2021-03-26T18:01:10Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/80673
dc.description.abstractMykorhizní symbiotická asociace je celosvětově rozšířený fenomén. Ve většině případů se jedná o oboustranně prospěšné soužití houby a rostliny, během kterého rostlina získává z mykorhizní houby minerální živiny (zejména dusík, fosfor a vodu) a naopak houba získává rostlinné sacharidy. V některých případech ale může docházet i k opačnému směru přenosu látek či dokonce jednostrannému využívání mykorhizní houby rostlinou. O významu a principu přenosu sacharidů v mykorhize toho však stále není moc známo. Dosavadní poznatky shrnuté v této práci ukazují, že mezi sacharidy figurující v mykorhizní asociaci, patří zejména sacharóza, glukóza, fruktóza a trehalóza. Jejich přenos pak probíhá buď pasivně na základě koncentračního spádu anebo aktivně pomocí různých rostlinných a houbových přenašečů. Zároveň se přenos a využití sacharidů liší u různých typů mykorhizních asociací. Klíčová slova: ektomykorhiza, arbuskulární mykorhiza, erikoidní mykorhiza, orchideoidní mykorhiza, sacharidy, přenos, přenašečecs_CZ
dc.description.abstractThe mycorrhizal symbiotic association is a worldwide phenomenon. In most cases, it is a mutually beneficial coexistence of a fungus and a plant in which the plant receives mineral nutrients from the mycorrhizal fungus (mainly nitrogen, phosphorus, and water), while the fungus takes carbohydrates from the plant. In some cases, the transfer of nutrients may occur in the opposite direction, and the plant can even use the mycorrhizal fungus one- directionally. However, there are still gaps in the understanding of the importance and principles of carbohydrate transfer in mycorrhiza. Recent findings summarized in this thesis show that the carbohydrates that occur in mycorrhizal association include mainly sucrose, glucose, fructose, and trehalose. Their transfer takes place either passively, based on concentration gradient, or actively, using different plant and fungal carriers. At the same time, the transfer and the use of carbohydrates vary in different types of mycorrhizal associations. Key words: ectomycorrhiza, arbuscular mycorrhiza, ericoid mycorrhiza, orchid mycorrhiza, saccharides, transfer, transportersen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleÚloha sacharidů v mykorhizních asociacíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-02
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId159487
dc.title.translatedThe role of saccharides in mycorrhizal associationsen_US
dc.contributor.refereeTylová, Edita
dc.identifier.aleph002092074
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMykorhizní symbiotická asociace je celosvětově rozšířený fenomén. Ve většině případů se jedná o oboustranně prospěšné soužití houby a rostliny, během kterého rostlina získává z mykorhizní houby minerální živiny (zejména dusík, fosfor a vodu) a naopak houba získává rostlinné sacharidy. V některých případech ale může docházet i k opačnému směru přenosu látek či dokonce jednostrannému využívání mykorhizní houby rostlinou. O významu a principu přenosu sacharidů v mykorhize toho však stále není moc známo. Dosavadní poznatky shrnuté v této práci ukazují, že mezi sacharidy figurující v mykorhizní asociaci, patří zejména sacharóza, glukóza, fruktóza a trehalóza. Jejich přenos pak probíhá buď pasivně na základě koncentračního spádu anebo aktivně pomocí různých rostlinných a houbových přenašečů. Zároveň se přenos a využití sacharidů liší u různých typů mykorhizních asociací. Klíčová slova: ektomykorhiza, arbuskulární mykorhiza, erikoidní mykorhiza, orchideoidní mykorhiza, sacharidy, přenos, přenašečecs_CZ
uk.abstract.enThe mycorrhizal symbiotic association is a worldwide phenomenon. In most cases, it is a mutually beneficial coexistence of a fungus and a plant in which the plant receives mineral nutrients from the mycorrhizal fungus (mainly nitrogen, phosphorus, and water), while the fungus takes carbohydrates from the plant. In some cases, the transfer of nutrients may occur in the opposite direction, and the plant can even use the mycorrhizal fungus one- directionally. However, there are still gaps in the understanding of the importance and principles of carbohydrate transfer in mycorrhiza. Recent findings summarized in this thesis show that the carbohydrates that occur in mycorrhizal association include mainly sucrose, glucose, fructose, and trehalose. Their transfer takes place either passively, based on concentration gradient, or actively, using different plant and fungal carriers. At the same time, the transfer and the use of carbohydrates vary in different types of mycorrhizal associations. Key words: ectomycorrhiza, arbuscular mycorrhiza, ericoid mycorrhiza, orchid mycorrhiza, saccharides, transfer, transportersen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantLipavská, Helena
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990020920740106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV