Fairtrade produkce kávy v Tanzanii
Fairtrade Coffee Production in Tanzania
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/79571Identifiers
Study Information System: 174349
Collections
- Kvalifikační práce [18910]
Author
Advisor
Referee
Daněk, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Geography and Cartography
Department
Department of Social Geography and Regional Develop.
Date of defense
8. 6. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Fairtrade, káva, Tanzanie, změna klimatuKeywords (English)
Fairtrade, coffee, Tanzania, climate changeKáva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě a její spotřeba neustále stoupá. Většinu produkce kávy zajišťují drobní pěstitelé ze zemí tzv. "globálního Jihu". Jejich živobytí je ovlivňováno fluktuací cen na komoditních trzích. Zajistit pěstitelům důstojnější životní i obchodní podmínky je snahou systému Fairtrade. Cílem této bakalářské práce je popsat produkci kávy za podmínek Fairtrade v Tanzanii. Hlavní výzkumné otázky se zabývají ekonomickými i sociálními dopady Fairtrade na životy pěstitelů, jejich zapojením do systému a dodržováním Fairtrade standardů. Dílčími otázkami výzkumu jsou percepce dopadů změny klimatu na produkci kávy a role Fairtrade v adaptaci na tyto změny. Jako výzkumná metoda byly využity polostrukturované, rozhovory a analyzováno je 12 výpovědí drobných pěstitelů z družstev Kagera Cooperative Union (KCU) a Karawe District Cooperative Union (KDCU) působících v oblasti Viktoriina jezera. Výsledky ukazují nejednoznačné pozitivní dopady. Na jedné straně lepší dostupnost vzdělání a lékařských služeb, ale i rozdílný užitek ze sociální prémie v rámci družstev a kritiku jednoho z hlavních benefitů Fairtrade - výkupní ceny, která je dle většiny respondentů příliš nízká. Více benefitů lze pozorovat v rámci sociální sféry (lepší pozice žen, vyšší míra transparentnosti a...
Coffee is one of the most consumed beverages in the world and its consumption is still increasing. The majority of coffee is produced by smallholders from countries of so called "global South". Their livelihoods are influenced by price fluctuations at the world commodity markets. Fairtrade system strives for improving their trade and living conditions. The primary aim of this bachelor thesis is to describe the production of coffee on Fairtrade terms in Tanzania. Main research questions focus on the economic and social impacts of Fairtrade on the livelihoods of smallholders, the process of joining the system and meeting Fairtrade standards. Secondary research questions are the perception of climate change, its impacts on the coffee production and the role of Fairtrade in adapting to these changes. The analysis consists of 12 semi-structured interviews conducted with smallholders from Kagera Cooperative Union (KCU) and Karagwe District Cooperative Union (KDCU) from Lake Victoria region. The results show ambiguous positive impacts. On one hand, better availability of education and medical services, but also different profits from social premium in both unions and criticism of one of the main benefits of Fairtrade - the purchase price, which is too low according to most of the respondents. More...