Show simple item record

Fairtrade Coffee Production in Tanzania
dc.contributor.advisorStojanov, Robert
dc.creatorSeidlová, Aneta
dc.date.accessioned2017-06-01T16:38:02Z
dc.date.available2017-06-01T16:38:02Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/79571
dc.description.abstractKáva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě a její spotřeba neustále stoupá. Většinu produkce kávy zajišťují drobní pěstitelé ze zemí tzv. "globálního Jihu". Jejich živobytí je ovlivňováno fluktuací cen na komoditních trzích. Zajistit pěstitelům důstojnější životní i obchodní podmínky je snahou systému Fairtrade. Cílem této bakalářské práce je popsat produkci kávy za podmínek Fairtrade v Tanzanii. Hlavní výzkumné otázky se zabývají ekonomickými i sociálními dopady Fairtrade na životy pěstitelů, jejich zapojením do systému a dodržováním Fairtrade standardů. Dílčími otázkami výzkumu jsou percepce dopadů změny klimatu na produkci kávy a role Fairtrade v adaptaci na tyto změny. Jako výzkumná metoda byly využity polostrukturované, rozhovory a analyzováno je 12 výpovědí drobných pěstitelů z družstev Kagera Cooperative Union (KCU) a Karawe District Cooperative Union (KDCU) působících v oblasti Viktoriina jezera. Výsledky ukazují nejednoznačné pozitivní dopady. Na jedné straně lepší dostupnost vzdělání a lékařských služeb, ale i rozdílný užitek ze sociální prémie v rámci družstev a kritiku jednoho z hlavních benefitů Fairtrade - výkupní ceny, která je dle většiny respondentů příliš nízká. Více benefitů lze pozorovat v rámci sociální sféry (lepší pozice žen, vyšší míra transparentnosti a...cs_CZ
dc.description.abstractCoffee is one of the most consumed beverages in the world and its consumption is still increasing. The majority of coffee is produced by smallholders from countries of so called "global South". Their livelihoods are influenced by price fluctuations at the world commodity markets. Fairtrade system strives for improving their trade and living conditions. The primary aim of this bachelor thesis is to describe the production of coffee on Fairtrade terms in Tanzania. Main research questions focus on the economic and social impacts of Fairtrade on the livelihoods of smallholders, the process of joining the system and meeting Fairtrade standards. Secondary research questions are the perception of climate change, its impacts on the coffee production and the role of Fairtrade in adapting to these changes. The analysis consists of 12 semi-structured interviews conducted with smallholders from Kagera Cooperative Union (KCU) and Karagwe District Cooperative Union (KDCU) from Lake Victoria region. The results show ambiguous positive impacts. On one hand, better availability of education and medical services, but also different profits from social premium in both unions and criticism of one of the main benefits of Fairtrade - the purchase price, which is too low according to most of the respondents. More...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectFairtradecs_CZ
dc.subjectkávacs_CZ
dc.subjectTanzaniecs_CZ
dc.subjectzměna klimatucs_CZ
dc.subjectFairtradeen_US
dc.subjectcoffeeen_US
dc.subjectTanzaniaen_US
dc.subjectclimate changeen_US
dc.titleFairtrade produkce kávy v Tanzaniics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-08
dc.description.departmentDepartment of Social Geography and Regional Develop.en_US
dc.description.departmentKatedra sociální geografie a region. rozvojecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId174349
dc.title.translatedFairtrade Coffee Production in Tanzaniaen_US
dc.contributor.refereeDaněk, Tomáš
dc.identifier.aleph002092237
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeografie a kartografiecs_CZ
thesis.degree.disciplineGeography and Cartographyen_US
thesis.degree.programGeografiecs_CZ
thesis.degree.programGeographyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra sociální geografie a region. rozvojecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Social Geography and Regional Develop.en_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csGeografie a kartografiecs_CZ
uk.degree-discipline.enGeography and Cartographyen_US
uk.degree-program.csGeografiecs_CZ
uk.degree-program.enGeographyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csKáva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě a její spotřeba neustále stoupá. Většinu produkce kávy zajišťují drobní pěstitelé ze zemí tzv. "globálního Jihu". Jejich živobytí je ovlivňováno fluktuací cen na komoditních trzích. Zajistit pěstitelům důstojnější životní i obchodní podmínky je snahou systému Fairtrade. Cílem této bakalářské práce je popsat produkci kávy za podmínek Fairtrade v Tanzanii. Hlavní výzkumné otázky se zabývají ekonomickými i sociálními dopady Fairtrade na životy pěstitelů, jejich zapojením do systému a dodržováním Fairtrade standardů. Dílčími otázkami výzkumu jsou percepce dopadů změny klimatu na produkci kávy a role Fairtrade v adaptaci na tyto změny. Jako výzkumná metoda byly využity polostrukturované, rozhovory a analyzováno je 12 výpovědí drobných pěstitelů z družstev Kagera Cooperative Union (KCU) a Karawe District Cooperative Union (KDCU) působících v oblasti Viktoriina jezera. Výsledky ukazují nejednoznačné pozitivní dopady. Na jedné straně lepší dostupnost vzdělání a lékařských služeb, ale i rozdílný užitek ze sociální prémie v rámci družstev a kritiku jednoho z hlavních benefitů Fairtrade - výkupní ceny, která je dle většiny respondentů příliš nízká. Více benefitů lze pozorovat v rámci sociální sféry (lepší pozice žen, vyšší míra transparentnosti a...cs_CZ
uk.abstract.enCoffee is one of the most consumed beverages in the world and its consumption is still increasing. The majority of coffee is produced by smallholders from countries of so called "global South". Their livelihoods are influenced by price fluctuations at the world commodity markets. Fairtrade system strives for improving their trade and living conditions. The primary aim of this bachelor thesis is to describe the production of coffee on Fairtrade terms in Tanzania. Main research questions focus on the economic and social impacts of Fairtrade on the livelihoods of smallholders, the process of joining the system and meeting Fairtrade standards. Secondary research questions are the perception of climate change, its impacts on the coffee production and the role of Fairtrade in adapting to these changes. The analysis consists of 12 semi-structured interviews conducted with smallholders from Kagera Cooperative Union (KCU) and Karagwe District Cooperative Union (KDCU) from Lake Victoria region. The results show ambiguous positive impacts. On one hand, better availability of education and medical services, but also different profits from social premium in both unions and criticism of one of the main benefits of Fairtrade - the purchase price, which is too low according to most of the respondents. More...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a region. rozvojecs_CZ
dc.identifier.lisID990020922370106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV