Zobrazit minimální záznam

Evaluation of animal fat consumption of patients with cardiovascular disease, diabetes mellitus
dc.contributor.advisorVrablík, Michal
dc.creatorŠťovíčková, Jana
dc.date.accessioned2017-06-01T09:18:25Z
dc.date.available2017-06-01T09:18:25Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/77604
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřená na spotřebu živočišných tuků u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním a diabetem mellitem. Obsah práce je rozdělen mezi teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem teoretické části je poskytnout obecný popis lipidů z hlediska jejich rozdělení, struktury, vlastností a funkcí v lidském organismu. V následujících kapitolách je podrobně popsán metabolismus a transport lipidů. Poslední oddíl teoretické části pojednává o živočišných tucích z hlediska výživy, především o zdravotních rizicích v důsledku jejich zvýšeného příjmu a o dietních opatřeních v prevenci a léčbě KVO a DM. Praktická část bakalářské práce je založena na dotazníkové studii. Předmětem této studie bylo zhodnocení stravovacích zvyklostí, především míra konzumace živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Dalším předmětem zájmu bylo hodnocení povědomí, znalostí a edukace, které tito pacienti mají o dietních opatřeních vzhledem k jejich onemocnění. Také byla zkoumána otázka, zda-li pacienti tato opatření dodržují. Výzkumu se zúčastnili pacienti s KVO a DM, kteří docházeli do Diabetického centra a Centra preventivní kardiologie fakultní polikliniky VFN v Praze. Klíčová slova: lipidy, mastné kyseliny, cholesterol, metabolismus, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory, dietní opatřenícs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor's thesis is focused on animal fat consumption of patients with cardiovascular disease (CVD) and diabetes mellitus (DM). Content of thesis is divided into theoretical and practical part. The main objective of theoretical part is to provide a general description of lipids in terms of distribution, structure, characteristics and their role in human organism. In the following chapters metabolism and transport of lipids is described with more attention to details. The last part of theoretical part deals with animal fats in nutrition, mostly risk factors as a consequence of their increased consumption, and dietary measures as a prevention and therapy of CVD and DM. The practical part of bachelor's thesis is based on assessment survey. The object of this survey was the evaluation of eating habits, mainly the measure of animal fats consumption of patients with CVD and DM. Next object of interest was the evaluation of awareness, knowledge and education these patients have about dietary measures in relation to their disease. Question about the way how are these measures followed by patients was also examined. The survey was conducted in the diabetological center and also in the centre of preventive cardiology of General Teaching Hospital in Prague on patients with CVD and DM. Key words: lipids,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectlipidycs_CZ
dc.subjectmastné kyselinycs_CZ
dc.subjectcholesterolcs_CZ
dc.subjectmetabolismuscs_CZ
dc.subjectdiabetes mellituscs_CZ
dc.subjectkardiovaskulární onemocněnícs_CZ
dc.subjectrizikové faktorycs_CZ
dc.subjectdietní opatřenícs_CZ
dc.subjectlipidsen_US
dc.subjectfatty acidsen_US
dc.subjectcholesterolen_US
dc.subjectmetabolismen_US
dc.subjectdiabetes mellitusen_US
dc.subjectcardiovascular diseaseen_US
dc.subjectrisk factorsen_US
dc.subjectdietary measuresen_US
dc.titleHodnocení spotřeby živočišných tuků u pacientů s KV onemocněním, diabetu mellitucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-09-04
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId142461
dc.title.translatedEvaluation of animal fat consumption of patients with cardiovascular disease, diabetes mellitusen_US
dc.contributor.refereeŠnejdrlová, Michaela
dc.identifier.aleph002025396
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce je zaměřená na spotřebu živočišných tuků u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním a diabetem mellitem. Obsah práce je rozdělen mezi teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem teoretické části je poskytnout obecný popis lipidů z hlediska jejich rozdělení, struktury, vlastností a funkcí v lidském organismu. V následujících kapitolách je podrobně popsán metabolismus a transport lipidů. Poslední oddíl teoretické části pojednává o živočišných tucích z hlediska výživy, především o zdravotních rizicích v důsledku jejich zvýšeného příjmu a o dietních opatřeních v prevenci a léčbě KVO a DM. Praktická část bakalářské práce je založena na dotazníkové studii. Předmětem této studie bylo zhodnocení stravovacích zvyklostí, především míra konzumace živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Dalším předmětem zájmu bylo hodnocení povědomí, znalostí a edukace, které tito pacienti mají o dietních opatřeních vzhledem k jejich onemocnění. Také byla zkoumána otázka, zda-li pacienti tato opatření dodržují. Výzkumu se zúčastnili pacienti s KVO a DM, kteří docházeli do Diabetického centra a Centra preventivní kardiologie fakultní polikliniky VFN v Praze. Klíčová slova: lipidy, mastné kyseliny, cholesterol, metabolismus, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory, dietní opatřenícs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis is focused on animal fat consumption of patients with cardiovascular disease (CVD) and diabetes mellitus (DM). Content of thesis is divided into theoretical and practical part. The main objective of theoretical part is to provide a general description of lipids in terms of distribution, structure, characteristics and their role in human organism. In the following chapters metabolism and transport of lipids is described with more attention to details. The last part of theoretical part deals with animal fats in nutrition, mostly risk factors as a consequence of their increased consumption, and dietary measures as a prevention and therapy of CVD and DM. The practical part of bachelor's thesis is based on assessment survey. The object of this survey was the evaluation of eating habits, mainly the measure of animal fats consumption of patients with CVD and DM. Next object of interest was the evaluation of awareness, knowledge and education these patients have about dietary measures in relation to their disease. Question about the way how are these measures followed by patients was also examined. The survey was conducted in the diabetological center and also in the centre of preventive cardiology of General Teaching Hospital in Prague on patients with CVD and DM. Key words: lipids,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020253960106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV