Hodnocení spotřeby živočišných tuků u pacientů s KV onemocněním, diabetu mellitu
Evaluation of animal fat consumption of patients with cardiovascular disease, diabetes mellitus
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/77604Identifikátory
SIS: 142461
Kolekce
- Kvalifikační práce [4449]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šnejdrlová, Michaela
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
4. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
lipidy, mastné kyseliny, cholesterol, metabolismus, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory, dietní opatřeníKlíčová slova (anglicky)
lipids, fatty acids, cholesterol, metabolism, diabetes mellitus, cardiovascular disease, risk factors, dietary measuresBakalářská práce je zaměřená na spotřebu živočišných tuků u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním a diabetem mellitem. Obsah práce je rozdělen mezi teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem teoretické části je poskytnout obecný popis lipidů z hlediska jejich rozdělení, struktury, vlastností a funkcí v lidském organismu. V následujících kapitolách je podrobně popsán metabolismus a transport lipidů. Poslední oddíl teoretické části pojednává o živočišných tucích z hlediska výživy, především o zdravotních rizicích v důsledku jejich zvýšeného příjmu a o dietních opatřeních v prevenci a léčbě KVO a DM. Praktická část bakalářské práce je založena na dotazníkové studii. Předmětem této studie bylo zhodnocení stravovacích zvyklostí, především míra konzumace živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Dalším předmětem zájmu bylo hodnocení povědomí, znalostí a edukace, které tito pacienti mají o dietních opatřeních vzhledem k jejich onemocnění. Také byla zkoumána otázka, zda-li pacienti tato opatření dodržují. Výzkumu se zúčastnili pacienti s KVO a DM, kteří docházeli do Diabetického centra a Centra preventivní kardiologie fakultní polikliniky VFN v Praze. Klíčová slova: lipidy, mastné kyseliny, cholesterol, metabolismus, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory, dietní opatření
This bachelor's thesis is focused on animal fat consumption of patients with cardiovascular disease (CVD) and diabetes mellitus (DM). Content of thesis is divided into theoretical and practical part. The main objective of theoretical part is to provide a general description of lipids in terms of distribution, structure, characteristics and their role in human organism. In the following chapters metabolism and transport of lipids is described with more attention to details. The last part of theoretical part deals with animal fats in nutrition, mostly risk factors as a consequence of their increased consumption, and dietary measures as a prevention and therapy of CVD and DM. The practical part of bachelor's thesis is based on assessment survey. The object of this survey was the evaluation of eating habits, mainly the measure of animal fats consumption of patients with CVD and DM. Next object of interest was the evaluation of awareness, knowledge and education these patients have about dietary measures in relation to their disease. Question about the way how are these measures followed by patients was also examined. The survey was conducted in the diabetological center and also in the centre of preventive cardiology of General Teaching Hospital in Prague on patients with CVD and DM. Key words: lipids,...