Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie
Reduction of body weight before the competitions in fitness - a review study
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/76304Identifiers
Study Information System: 180949
Collections
- Kvalifikační práce [8921]
Author
Advisor
Referee
Kinkorová, Ivana
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
10. 5. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dietaKeywords (English)
Reduction, body fat, body weight, training, athlete, bodybuilding, nutrition, dietNázev: Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie Cíle: Cílem bakalářské práce bylo analyzovat specifika a zásady výživy v kulturistice, charakterizovat typy diet a zjistit, jaký způsob stravování je pro kulturisty během předsoutěžního období nejvhodnější. Metody: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze SportDiscuss, ScienceDirect a Ebsco. Kromě toho práce obsahuje přílohu, ilustrující vlastní zkušenost autorky práce s přípravou na závody v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Výsledky: Práce obsahuje stručný přehled několika výživových směrů a doporučení, která se běžně praktikují v přípravě závodníka na soutěž v kulturistice. Dává možnost výběru a srovnání jak současných, tak i v minulosti používaných diet. Závěry: Z analýzy výživových doporučení vyplývá, že v současnosti neexistuje jednotné univerzální doporučení, ale volba diety by měla být individuální a vycházet především z aktuálních potřeb daného závodníka. Klíčová slova: Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dieta
Title: Reduction of body weight before the competitions in fitness - a review study Objectives: The main aim of the bachelor thesis was to analyze the specifics and principles of nutrition in bodybuilding, to characterize the most commonly used diets, and to identify the most appropriate diet during the pre-competitive period. Methods: In this review study, the electronic databases SportDiscuss, ScienceDirect and Ebsco were used to obtain relevant information. In addition, the work contains an appendix illustrating the author's own experience of work in preparing for competitions in bodybuilding in the Bikini fitness category. Results: The bachelor thesis contains a brief overview of some dietary guidelines and recommendations, which are commonly practiced before a bodybuilding competition. It gives the choice and comparison of both diets that are currently used and those used in the past. Conclusions: The analysis of the dietary recommendations shows that, at present, there is no single universal recommendation. However, the choice of diet should be individualized based on the current needs of athletes. Key words: Reduction, body fat, body weight, training, athlete, bodybuilding, nutrition, diet