Show simple item record

Reduction of body weight before the competitions in fitness - a review study
dc.contributor.advisorŠteffl, Michal
dc.creatorNosková, Tereza
dc.date.accessioned2017-06-01T04:30:52Z
dc.date.available2017-06-01T04:30:52Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/76304
dc.description.abstractNázev: Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie Cíle: Cílem bakalářské práce bylo analyzovat specifika a zásady výživy v kulturistice, charakterizovat typy diet a zjistit, jaký způsob stravování je pro kulturisty během předsoutěžního období nejvhodnější. Metody: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze SportDiscuss, ScienceDirect a Ebsco. Kromě toho práce obsahuje přílohu, ilustrující vlastní zkušenost autorky práce s přípravou na závody v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Výsledky: Práce obsahuje stručný přehled několika výživových směrů a doporučení, která se běžně praktikují v přípravě závodníka na soutěž v kulturistice. Dává možnost výběru a srovnání jak současných, tak i v minulosti používaných diet. Závěry: Z analýzy výživových doporučení vyplývá, že v současnosti neexistuje jednotné univerzální doporučení, ale volba diety by měla být individuální a vycházet především z aktuálních potřeb daného závodníka. Klíčová slova: Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dietacs_CZ
dc.description.abstractTitle: Reduction of body weight before the competitions in fitness - a review study Objectives: The main aim of the bachelor thesis was to analyze the specifics and principles of nutrition in bodybuilding, to characterize the most commonly used diets, and to identify the most appropriate diet during the pre-competitive period. Methods: In this review study, the electronic databases SportDiscuss, ScienceDirect and Ebsco were used to obtain relevant information. In addition, the work contains an appendix illustrating the author's own experience of work in preparing for competitions in bodybuilding in the Bikini fitness category. Results: The bachelor thesis contains a brief overview of some dietary guidelines and recommendations, which are commonly practiced before a bodybuilding competition. It gives the choice and comparison of both diets that are currently used and those used in the past. Conclusions: The analysis of the dietary recommendations shows that, at present, there is no single universal recommendation. However, the choice of diet should be individualized based on the current needs of athletes. Key words: Reduction, body fat, body weight, training, athlete, bodybuilding, nutrition, dieten_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjectRedukcecs_CZ
dc.subjecttukcs_CZ
dc.subjecthmotnostcs_CZ
dc.subjectpřípravacs_CZ
dc.subjectzávodníkcs_CZ
dc.subjectkulturistikacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectReductionen_US
dc.subjectbody faten_US
dc.subjectbody weighten_US
dc.subjecttrainingen_US
dc.subjectathleteen_US
dc.subjectbodybuildingen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectdieten_US
dc.titleRedukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studiecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-05-10
dc.description.departmentFyziologiecs_CZ
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.identifier.repId180949
dc.title.translatedReduction of body weight before the competitions in fitness - a review studyen_US
dc.contributor.refereeKinkorová, Ivana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sporten_US
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sporten_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sporten_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csNázev: Redukce hmotnosti v přípravě na závody ve fitness - přehledová studie Cíle: Cílem bakalářské práce bylo analyzovat specifika a zásady výživy v kulturistice, charakterizovat typy diet a zjistit, jaký způsob stravování je pro kulturisty během předsoutěžního období nejvhodnější. Metody: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze SportDiscuss, ScienceDirect a Ebsco. Kromě toho práce obsahuje přílohu, ilustrující vlastní zkušenost autorky práce s přípravou na závody v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Výsledky: Práce obsahuje stručný přehled několika výživových směrů a doporučení, která se běžně praktikují v přípravě závodníka na soutěž v kulturistice. Dává možnost výběru a srovnání jak současných, tak i v minulosti používaných diet. Závěry: Z analýzy výživových doporučení vyplývá, že v současnosti neexistuje jednotné univerzální doporučení, ale volba diety by měla být individuální a vycházet především z aktuálních potřeb daného závodníka. Klíčová slova: Redukce, tuk, hmotnost, příprava, závodník, kulturistika, výživa, dietacs_CZ
uk.abstract.enTitle: Reduction of body weight before the competitions in fitness - a review study Objectives: The main aim of the bachelor thesis was to analyze the specifics and principles of nutrition in bodybuilding, to characterize the most commonly used diets, and to identify the most appropriate diet during the pre-competitive period. Methods: In this review study, the electronic databases SportDiscuss, ScienceDirect and Ebsco were used to obtain relevant information. In addition, the work contains an appendix illustrating the author's own experience of work in preparing for competitions in bodybuilding in the Bikini fitness category. Results: The bachelor thesis contains a brief overview of some dietary guidelines and recommendations, which are commonly practiced before a bodybuilding competition. It gives the choice and comparison of both diets that are currently used and those used in the past. Conclusions: The analysis of the dietary recommendations shows that, at present, there is no single universal recommendation. However, the choice of diet should be individualized based on the current needs of athletes. Key words: Reduction, body fat, body weight, training, athlete, bodybuilding, nutrition, dieten_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Fyziologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV