Stopová speciační analýza arsenu v nápojích
Trace speciation analysis of arsenic in beverages
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/75207Identifikátory
SIS: 168602
Kolekce
- Kvalifikační práce [20301]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Spěváčková, Věra
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
7. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
speciační analýza, arsen, generování hydridů, nápojeKlíčová slova (anglicky)
speciation analysis, arsenic, hydride generation, beveragesPředmětem této bakalářské práce bylo stanovení toxikologicky významných specií arsenu ve vybraných nápojích (pivo, víno a jablečné šťávy) s minimální úpravou vzorků, pomocí selektivního generování hydridů, jejich záchytu vymrazováním v kapalném dusíku a detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Ve všech vzorcích byl nalezen pouze anorganický arsen, obsahy methyl substituovaných specií byly pod mezí detekce. Zvolená metoda je vhodná pro speciační analýzu arsenu v nápojích. Meze detekce jsou dostatečně nízké a stanovení není ovlivněno matricí vzorku. Výsledky byly také v dobré shodě se stanovením celkového obsahu arsenu po mineralizaci metodou ICP-MS. Jelikož není určen žádný maximální obsah arsenu v nápojích, stanovené koncentrace byly porovnány s limitem pro pitnou vodu (10 μg l−1 ). Všechny vzorky limit splnily, až na jeden vzorek jablečné šťávy, který limit přesáhl asi dvojnásobně. Klíčová slova speciační analýza, atomová absorpční spektrometrie, generování hydridů, arsen, nápoje
The aim of this bachelor thesis was to determine the toxicologically important arsenic species in beverages (beer, wine and apple juice) with minimal sample preparation. Determination of arsenic species was performed by selective hydride generation of arsenic hydrides with cryogenic collection under liquid nitrogen and detection by atomic absorption spectrometry. In all the samples only inorganic arsenic was found, methyl substituted species were below the limit of detection. The method is suitable for speciation analysis of arsenic in beverages. Detection limits are low enough, the determination is not influenced by the sample matrix. The results were also in good agreement with the determination of total arsenic after mineralization by ICP-MS. Since there is no specified maximum arsenic content in beverages, measured concentrations were compared with the limit for drinking water (10 μg l−1 ). All samples were under this limit, except for one sample of apple juice, which arsenic content was about twice higher. Key words speciation analysis, atomic absorption spektrometry, hydride generation, arsenic, beverages