Stopová speciační analýza arsenu v nápojích
Trace speciation analysis of arsenic in beverages
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/75207Identifiers
Study Information System: 168602
Collections
- Kvalifikační práce [20314]
Author
Advisor
Referee
Spěváčková, Věra
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Clinical and Toxicological Analysis
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
7. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
speciační analýza, arsen, generování hydridů, nápojeKeywords (English)
speciation analysis, arsenic, hydride generation, beveragesPředmětem této bakalářské práce bylo stanovení toxikologicky významných specií arsenu ve vybraných nápojích (pivo, víno a jablečné šťávy) s minimální úpravou vzorků, pomocí selektivního generování hydridů, jejich záchytu vymrazováním v kapalném dusíku a detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Ve všech vzorcích byl nalezen pouze anorganický arsen, obsahy methyl substituovaných specií byly pod mezí detekce. Zvolená metoda je vhodná pro speciační analýzu arsenu v nápojích. Meze detekce jsou dostatečně nízké a stanovení není ovlivněno matricí vzorku. Výsledky byly také v dobré shodě se stanovením celkového obsahu arsenu po mineralizaci metodou ICP-MS. Jelikož není určen žádný maximální obsah arsenu v nápojích, stanovené koncentrace byly porovnány s limitem pro pitnou vodu (10 μg l−1 ). Všechny vzorky limit splnily, až na jeden vzorek jablečné šťávy, který limit přesáhl asi dvojnásobně. Klíčová slova speciační analýza, atomová absorpční spektrometrie, generování hydridů, arsen, nápoje
The aim of this bachelor thesis was to determine the toxicologically important arsenic species in beverages (beer, wine and apple juice) with minimal sample preparation. Determination of arsenic species was performed by selective hydride generation of arsenic hydrides with cryogenic collection under liquid nitrogen and detection by atomic absorption spectrometry. In all the samples only inorganic arsenic was found, methyl substituted species were below the limit of detection. The method is suitable for speciation analysis of arsenic in beverages. Detection limits are low enough, the determination is not influenced by the sample matrix. The results were also in good agreement with the determination of total arsenic after mineralization by ICP-MS. Since there is no specified maximum arsenic content in beverages, measured concentrations were compared with the limit for drinking water (10 μg l−1 ). All samples were under this limit, except for one sample of apple juice, which arsenic content was about twice higher. Key words speciation analysis, atomic absorption spektrometry, hydride generation, arsenic, beverages