Zobrazit minimální záznam

Trace speciation analysis of arsenic in beverages
dc.contributor.advisorMatoušek, Tomáš
dc.creatorFajgarová, Aneta
dc.date.accessioned2017-06-01T00:42:08Z
dc.date.available2017-06-01T00:42:08Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75207
dc.description.abstractPředmětem této bakalářské práce bylo stanovení toxikologicky významných specií arsenu ve vybraných nápojích (pivo, víno a jablečné šťávy) s minimální úpravou vzorků, pomocí selektivního generování hydridů, jejich záchytu vymrazováním v kapalném dusíku a detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Ve všech vzorcích byl nalezen pouze anorganický arsen, obsahy methyl substituovaných specií byly pod mezí detekce. Zvolená metoda je vhodná pro speciační analýzu arsenu v nápojích. Meze detekce jsou dostatečně nízké a stanovení není ovlivněno matricí vzorku. Výsledky byly také v dobré shodě se stanovením celkového obsahu arsenu po mineralizaci metodou ICP-MS. Jelikož není určen žádný maximální obsah arsenu v nápojích, stanovené koncentrace byly porovnány s limitem pro pitnou vodu (10 μg l−1 ). Všechny vzorky limit splnily, až na jeden vzorek jablečné šťávy, který limit přesáhl asi dvojnásobně. Klíčová slova speciační analýza, atomová absorpční spektrometrie, generování hydridů, arsen, nápojecs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this bachelor thesis was to determine the toxicologically important arsenic species in beverages (beer, wine and apple juice) with minimal sample preparation. Determination of arsenic species was performed by selective hydride generation of arsenic hydrides with cryogenic collection under liquid nitrogen and detection by atomic absorption spectrometry. In all the samples only inorganic arsenic was found, methyl substituted species were below the limit of detection. The method is suitable for speciation analysis of arsenic in beverages. Detection limits are low enough, the determination is not influenced by the sample matrix. The results were also in good agreement with the determination of total arsenic after mineralization by ICP-MS. Since there is no specified maximum arsenic content in beverages, measured concentrations were compared with the limit for drinking water (10 μg l−1 ). All samples were under this limit, except for one sample of apple juice, which arsenic content was about twice higher. Key words speciation analysis, atomic absorption spektrometry, hydride generation, arsenic, beveragesen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectspeciační analýzacs_CZ
dc.subjectarsencs_CZ
dc.subjectgenerování hydridůcs_CZ
dc.subjectnápojecs_CZ
dc.subjectspeciation analysisen_US
dc.subjectarsenicen_US
dc.subjecthydride generationen_US
dc.subjectbeveragesen_US
dc.titleStopová speciační analýza arsenu v nápojíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-07
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId168602
dc.title.translatedTrace speciation analysis of arsenic in beveragesen_US
dc.contributor.refereeSpěváčková, Věra
dc.identifier.aleph002108293
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPředmětem této bakalářské práce bylo stanovení toxikologicky významných specií arsenu ve vybraných nápojích (pivo, víno a jablečné šťávy) s minimální úpravou vzorků, pomocí selektivního generování hydridů, jejich záchytu vymrazováním v kapalném dusíku a detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Ve všech vzorcích byl nalezen pouze anorganický arsen, obsahy methyl substituovaných specií byly pod mezí detekce. Zvolená metoda je vhodná pro speciační analýzu arsenu v nápojích. Meze detekce jsou dostatečně nízké a stanovení není ovlivněno matricí vzorku. Výsledky byly také v dobré shodě se stanovením celkového obsahu arsenu po mineralizaci metodou ICP-MS. Jelikož není určen žádný maximální obsah arsenu v nápojích, stanovené koncentrace byly porovnány s limitem pro pitnou vodu (10 μg l−1 ). Všechny vzorky limit splnily, až na jeden vzorek jablečné šťávy, který limit přesáhl asi dvojnásobně. Klíčová slova speciační analýza, atomová absorpční spektrometrie, generování hydridů, arsen, nápojecs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this bachelor thesis was to determine the toxicologically important arsenic species in beverages (beer, wine and apple juice) with minimal sample preparation. Determination of arsenic species was performed by selective hydride generation of arsenic hydrides with cryogenic collection under liquid nitrogen and detection by atomic absorption spectrometry. In all the samples only inorganic arsenic was found, methyl substituted species were below the limit of detection. The method is suitable for speciation analysis of arsenic in beverages. Detection limits are low enough, the determination is not influenced by the sample matrix. The results were also in good agreement with the determination of total arsenic after mineralization by ICP-MS. Since there is no specified maximum arsenic content in beverages, measured concentrations were compared with the limit for drinking water (10 μg l−1 ). All samples were under this limit, except for one sample of apple juice, which arsenic content was about twice higher. Key words speciation analysis, atomic absorption spektrometry, hydride generation, arsenic, beveragesen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990021082930106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV