Zobrazit minimální záznam

Behavioral and psychological symptoms associated with the consumption of simple sugars in relation to addictive behavior
dc.contributor.advisorČablová, Lenka
dc.creatorStulíková, Aneta
dc.date.accessioned2017-05-31T20:08:19Z
dc.date.available2017-05-31T20:08:19Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/73937
dc.description.abstractDiplomová práce se zaměřuje na problematiku konzumace jednoduchých cukrů a její psychologické a behaviorální aspekty ve vztahu k závislostnímu chování. Cílem práce bylo zmapovat a popsat zda a jak jsou vybrané behaviorální a psychologické symptomy ovlivněny změnou v konzumaci jednoduchých cukrů. Data byla získána technikou vedení polostrukturovaného rozhovoru a administrací dotazníků. Použité byly dva dotazníky SCL-90 a Frekvenční potravinový dotazník. Výzkumný vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. První - kontrolní skupina jsou jedinci, kteří běžně konzumují stravu, ve které se nachází jednoduché cukry. Druhou - kvaziexperimentální skupinou jsou jedinci, kteří se minimálně 2 roky dobrovolně stravují bez příjmu jednoduchých cukrů. Vzhledem ke specifičnosti tohoto výběrového kritéria a s ohledem na validitu výsledků byla kvaziexperimentální skupina vybrána mezi jedinci konzumující makrobiotickou stravu. Respondenti absolvovali rozhovor i vyplnění dotazníků v rámci jednoho setkání. Na základě analýzy dat bylo zjištěno, že jedinci, kteří nekonzumují jednoduchý cukr, vykazují méně psychopatologických symptomů dle SCL-90, po vyloučení cukru zároveň splňovali více charakteristik závislostního chování ve vztahu k jednoduchému cukru než kontrolní skupina. Změny po vyloučení jednoduchých cukrů byly nejčastěji...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis focuses on the issue of consumption of simple sugar and the psychological and behavioral aspects related to addictive behavior. The aim of the study was to explore and describe whether and how selected behavioral and psychological symptoms are affected by change in the consumption of simple sugar. Data were obtained by semistructured interview and administration of questionnaires. Two questionnaires SCL-90 and the Food frequency questionnaire were used. The research sample was divided into two groups. First - control group are individuals who routinely consume food in which is usually simple sugar. Second - quasiexperimental group are individuals who have at least two years without simple sugar intake. Because of specificity of the selection criteria and in regard to validity of the quasiexperimental group were selected among individuals consuming a macrobiotic diet. Respondents completed an interview and filled out questionnaires within one meeting. Based on data analysis, it was found that individuals who consume sugar showed less psychopathological symptoms according SCL-90, after elimination of sugar also showed more characteristics of addictive behavior in relation to a simple sugar than the control group. Changes after the elimination of simple sugar were most commonly associated...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsugarcs_CZ
dc.subjectaddictioncs_CZ
dc.subjectbehaviorcs_CZ
dc.subjectpsychological symptomscs_CZ
dc.subjectcukren_US
dc.subjectzávislosten_US
dc.subjectchováníen_US
dc.subjectpsychologické projevyen_US
dc.titleBehaviorální a psychologické projevy asociované s konzumací jednoduchých cukrů ve vztahu k závislostnímu chovánícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-08
dc.description.departmentDepartment of Adictology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentKlinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId171812
dc.title.translatedBehavioral and psychological symptoms associated with the consumption of simple sugars in relation to addictive behavioren_US
dc.contributor.refereePavlovská, Amalie
dc.identifier.aleph002103820
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAdiktologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineAddictologyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Department of Adictology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAdiktologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAddictologyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zaměřuje na problematiku konzumace jednoduchých cukrů a její psychologické a behaviorální aspekty ve vztahu k závislostnímu chování. Cílem práce bylo zmapovat a popsat zda a jak jsou vybrané behaviorální a psychologické symptomy ovlivněny změnou v konzumaci jednoduchých cukrů. Data byla získána technikou vedení polostrukturovaného rozhovoru a administrací dotazníků. Použité byly dva dotazníky SCL-90 a Frekvenční potravinový dotazník. Výzkumný vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. První - kontrolní skupina jsou jedinci, kteří běžně konzumují stravu, ve které se nachází jednoduché cukry. Druhou - kvaziexperimentální skupinou jsou jedinci, kteří se minimálně 2 roky dobrovolně stravují bez příjmu jednoduchých cukrů. Vzhledem ke specifičnosti tohoto výběrového kritéria a s ohledem na validitu výsledků byla kvaziexperimentální skupina vybrána mezi jedinci konzumující makrobiotickou stravu. Respondenti absolvovali rozhovor i vyplnění dotazníků v rámci jednoho setkání. Na základě analýzy dat bylo zjištěno, že jedinci, kteří nekonzumují jednoduchý cukr, vykazují méně psychopatologických symptomů dle SCL-90, po vyloučení cukru zároveň splňovali více charakteristik závislostního chování ve vztahu k jednoduchému cukru než kontrolní skupina. Změny po vyloučení jednoduchých cukrů byly nejčastěji...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis focuses on the issue of consumption of simple sugar and the psychological and behavioral aspects related to addictive behavior. The aim of the study was to explore and describe whether and how selected behavioral and psychological symptoms are affected by change in the consumption of simple sugar. Data were obtained by semistructured interview and administration of questionnaires. Two questionnaires SCL-90 and the Food frequency questionnaire were used. The research sample was divided into two groups. First - control group are individuals who routinely consume food in which is usually simple sugar. Second - quasiexperimental group are individuals who have at least two years without simple sugar intake. Because of specificity of the selection criteria and in regard to validity of the quasiexperimental group were selected among individuals consuming a macrobiotic diet. Respondents completed an interview and filled out questionnaires within one meeting. Based on data analysis, it was found that individuals who consume sugar showed less psychopathological symptoms according SCL-90, after elimination of sugar also showed more characteristics of addictive behavior in relation to a simple sugar than the control group. Changes after the elimination of simple sugar were most commonly associated...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990021038200106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV