Výživa a sociální rozdíly v raném středověku Francie: analýza stabilních izotopů lehkých prvků dospělých jedinců merovejského pohřebiště Le-Norroy-le-Veneur (Francie, 5.až 8. století n.l.)
Diet and social stratification in Early Medieval France: Carbon and nitrogen stable isotope analysis of adult population from Merovingian burial site of Le-Norroy-le-Veneur (France, 5th-8th century)
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/73793Identifiers
Study Information System: 157105
Collections
- Kvalifikační práce [20312]
Author
Advisor
Consultant
Drtikolová Kaupová, Sylva
Referee
Kovačiková, Lenka
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Anthropology and Human Genetics
Department
Department of Anthropology and Human Genetics
Date of defense
15. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
merovejské období, rekonstrukce výživy, stabilní izotopy, uhlík, dusík, raný středověkKeywords (English)
Merovingian Age, dietary reconstruction, stable isotope, carbon, nitrogen, early medievalDiplomová práce měla za cíl charakterizovat stravu merovejského populačního vzorku a prověřit, zda patrné rozdíly v pohřební výbavě merovejských hrobů a proměna tohoto pohřebního ritu v průběhu 6. a 7. století byly odraženy i ve výživě zemřelých. Struktura stravy byla posouzena pomocí analýzy stabilních izotopů uhlíku (δ13 C) a dusíku (δ15 N) kosterního kolagenu 74 dospělých osob, nalezených na raně středověkém pohřebišti v le-Norroy-le- Veneur ve Francii. Výsledky ukázaly, že jejich potrava byla založena primárně na C3 rostlinách, doplněná o živočišné proteiny v míře podobné dalším soudobým lokalitám. Nebyl prokázán významný příspěvek C4 rostlin (např. proso), mořských proteinů a rovněž ani závislost δ15 N na statusu, pohlaví a datování. Osoby s bohatou pohřební výbavou však měly statisticky významně vyšší δ13 C než osoby chudé. Kromě toho též v průběhu využívání pohřebiště došlo v celé populaci k poklesu průměru izotopových hodnot uhlíku o 0,33 ‰, nezávisle na sociálním statusu nebo pohlaví. Výsledky naznačují, že potravní diferenciace vycházející ze sociální stratifikace byla teprve v počátcích svého formování, pomalu následující postupný růst moci merovejské aristokracie, a stravu ovlivnila i další nezávislá změna ve společnosti, pravděpodobně bez spojitosti s probíhající christianizací.
The aim of this work was to characterize the diet of a Merovingian population sample and examine if apparent differences in grave good assemblages of Merovingian burials and transfromation of this funerary rite during 6th and 7th centuries were reflected in diet. Dietary composition was assessed using a carbon and nitrogen stable isotope analysis of 74 bone collagen samples from adults buried at an early medieval cemetery of le-Norroy-le-Veneur, France. Results showed diet based primarily on C3 plants, supplemented with animal protein in a range similar to other contemporary sites. No significant contribution of C4 plants (e.g. millet) or marine-derived protein has been detected and neither has δ15 N dependency on status, sex or datation been found. However, persons with rich grave good assemblages had significantly higher δ13 C than low-ranking individuals. Also, during the time of use of the cemetery there has been a population-wide decrease of 0,33 ‰ in mean value of δ13 C, independent of social status or sex. Results indicate that dietary differentiation steaming from social stratification was only in its early phase of formation, slowly following a progressive rise in power of the Merovingian nobility, and the general subsistence was affected by another independent change in society, most...