Interakce vybraných flavonoidů s cytochromy P450 rodiny 2B
Interaction of selected flavonoids with cytochromes P450 2B
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/72288Identifikátory
SIS: 141148
Kolekce
- Kvalifikační práce [20304]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kubíčková, Božena
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
8. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
xenobiotika, cytochromy P450, indukce, metabolismusKlíčová slova (anglicky)
xenobiotics, cytochromes P450, induction, metabolismV současnosti je kladen větší důraz na zdravý životní styl, který zahrnuje mimo jiné i konzumaci přírodních látek ve formě potravních doplňků. Tyto sloučeniny, často flavonoidního charakteru, vykazují různé chemopreventivní účinky, například antioxidační či proti-karcinogenní účinky. Jejich nadměrná konzumace však může mít i negativní dopad na lidské zdraví. Flavonoidy mohou například ovlivňovat koncentraci biotransformačních enzymů cytochromů P450 v buňkách a tím zasahovat do metabolismu cizorodých látek. Takový zásah by pro člověka mohl mít za následek rozvoj karcinogeneze či neúčinnost některých léčiv. Tato bakalářská práce se zabývá studiem schopností dvou flavonoidních sloučenin myricetinu a dihydromyricetinu indukovat a inhibovat cytochromy P450 rodiny 2B. Pomocí metody Western blotu bylo zjištěno, že ani jeden ze zkoumaných flavonoidů nezvyšuje expresi CYP2B1/2 v játrech, myricetin ani v žádné části tenkého střeva. V případě dihydromyricetinu byla pozorována indukce daných cytochromů P450 rodiny 2B ve střední části tenkého střeva. Inhibiční schopnost flavonoidů byla měřena in vitro jako pokles aktivity CYP2B při O-depentylaci 7-pentoxyresorufinu. Byly zjištěny hodnoty IC50 8,8μM pro myricetin a 0,5mM v případě dihydromyricetinu. Klíčová slova: xenobiotika, cytochromy P450, indukce, metabolismus
In recent years, there has been increased emphasis on healthy lifestyle, which includes, among others, consumption of natural nutrients in a form of various food supplements. These compounds, usually of a flavonoid character, show different chemopreventive effects such as anti-oxidant or anti-carcinogenic. The excessive consumption of these compounds can also have a negative impact on human health. Flavonoids may for instance influence the content of biotransformation enzymes, cytochromes P450, in the cells and thus influence the metabolism of foreign compounds. Such an influence might, as a result, lead to a development of carcinogenesis or inefficacy of certain medications. The main focus of this bachelor thesis is to study capabilities of two flavonoid compounds (myricetin and dihydromyricetin) to induce and inhibit cytochromes P450 of 2B family. By the Western blot method it was found that neither of the investigated flavonoids increased expression of CYP2B1/2 in livers, myricetin, or in any part of small intestine. In the case of dihydromyricetin there was noticed an induction of cytochromes P450 2B in the middle part of small intestine. The inhibitory potency of flavonoids was examined in vitro as an inhibition of 7-pentoxyresorufin O-depentylation catalyzed by CYP2B. Values of IC50 8,8μM and...