Zobrazit minimální záznam

Food preferences and foraging mode in lizards (Squamata: Sauria)
dc.contributor.advisorGregorovičová, Martina
dc.creatorKřivánek, Jan
dc.date.accessioned2017-05-27T13:38:22Z
dc.date.available2017-05-27T13:38:22Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70600
dc.description.abstractJeštěři zaujímají z hlediska opatřování potravy většinou jednu z dvou možných strategií ("foraging mode"). První je "sit and wait" definovaná vyčkáváním na místě po dlouhou dobu s minimem pohybů a útokem na základě vizuálního vjemu u kořisti, která se dostane do určité blízkosti. Druhou je pak "active foraging", při kterém se predátor pohybuje terénem a pomocí chemických stop odhalených nasálně olfaktorickým systémem nebo vomeronasálním systémem vyhledává kořist. Někdy se jako třetí uvádí určitý přechodový článek - "saltatory foraging" nebo kontinuum mezi dvěma extrémními strategiemi. K určení "foraging mode" se užívají proměnné MPM, PTM, PAM a AD, které odráží aktivitu predátora. V rámci těchto predátorů se objevuje celá řada smyslových (zvětšené čichové laloky, velká abundance chuťových pohárků, dvě jamky fovea centralis ve žluté skvrně), morfologických (zkrácení čelisti, štíhlá tělní morfologie, rozeklaný jazyk) a potravních (preference žluté barvy, ontogenetický posun k herbivorii) adaptací. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractIn terms of food-foraging, lizards usually occupy one of two possible strategies ("foraging mode"). The first one is called "sit and wait" and it is defined by waiting on one position for a long time with a minimum movements and attack is based on visual cues on prey which gets to a certain distance. The second one is the "active foraging" in which the predator moves through terrain and it detects with help of chemical cues by nasal olfactoric system or vomeronasal system, with which is able to find a prey. Sometimes the third mode is also presented as a transition - "saltatory foraging" or a continuum between two these extreme strategies. Specific variables, which reflects the activity of a predator, are used to determine the "foraging mode" - MPM, PTM, PAM and AD. Within these predators a whole set of sensory adaptations ( such as enlarged olfactory lobes, a large abundance of taste buds, two fovea centralis in macula), morphological adaptations (e.g.shortening of the jaw, slender body morphology, forked tongue) and food adaptations (yellow color preference, ontogenetic shift to herbivory) are presented. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectpotravní preferencecs_CZ
dc.subjectforaging modecs_CZ
dc.subjectještěřics_CZ
dc.subjectfood preferencesen_US
dc.subjectforaging modeen_US
dc.subjectlizardsen_US
dc.titlePotravní preference a foraging mode u ještěrů (Squamata: Sauria)cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-05
dc.description.departmentDepartment of Zoologyen_US
dc.description.departmentKatedra zoologiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId143736
dc.title.translatedFood preferences and foraging mode in lizards (Squamata: Sauria)en_US
dc.contributor.refereeKubička, Lukáš
dc.identifier.aleph001782782
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra zoologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Zoologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csJeštěři zaujímají z hlediska opatřování potravy většinou jednu z dvou možných strategií ("foraging mode"). První je "sit and wait" definovaná vyčkáváním na místě po dlouhou dobu s minimem pohybů a útokem na základě vizuálního vjemu u kořisti, která se dostane do určité blízkosti. Druhou je pak "active foraging", při kterém se predátor pohybuje terénem a pomocí chemických stop odhalených nasálně olfaktorickým systémem nebo vomeronasálním systémem vyhledává kořist. Někdy se jako třetí uvádí určitý přechodový článek - "saltatory foraging" nebo kontinuum mezi dvěma extrémními strategiemi. K určení "foraging mode" se užívají proměnné MPM, PTM, PAM a AD, které odráží aktivitu predátora. V rámci těchto predátorů se objevuje celá řada smyslových (zvětšené čichové laloky, velká abundance chuťových pohárků, dvě jamky fovea centralis ve žluté skvrně), morfologických (zkrácení čelisti, štíhlá tělní morfologie, rozeklaný jazyk) a potravních (preference žluté barvy, ontogenetický posun k herbivorii) adaptací. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enIn terms of food-foraging, lizards usually occupy one of two possible strategies ("foraging mode"). The first one is called "sit and wait" and it is defined by waiting on one position for a long time with a minimum movements and attack is based on visual cues on prey which gets to a certain distance. The second one is the "active foraging" in which the predator moves through terrain and it detects with help of chemical cues by nasal olfactoric system or vomeronasal system, with which is able to find a prey. Sometimes the third mode is also presented as a transition - "saltatory foraging" or a continuum between two these extreme strategies. Specific variables, which reflects the activity of a predator, are used to determine the "foraging mode" - MPM, PTM, PAM and AD. Within these predators a whole set of sensory adaptations ( such as enlarged olfactory lobes, a large abundance of taste buds, two fovea centralis in macula), morphological adaptations (e.g.shortening of the jaw, slender body morphology, forked tongue) and food adaptations (yellow color preference, ontogenetic shift to herbivory) are presented. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra zoologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990017827820106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV