Zobrazit minimální záznam

Safety of selected dietary supplements with regard to the content of food additives II.
dc.contributor.advisorPokladníková, Jitka
dc.creatorJajtnerová, Renáta
dc.date.accessioned2017-05-27T12:52:48Z
dc.date.available2017-05-27T12:52:48Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70362
dc.description.abstractBEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému...cs_CZ
dc.description.abstractSAFETY OF THE SELECTED FOOD SUPPLEMENTS FROM VIEWPOINT OF THE PRESENCE ADDITIVES. Student: Renáta Jajtnerová Tutor: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague Introduction: Nowadays the additives are absolutely common part of our life and we encounter with them almost daily. We can find them not only in food but also in drugs or various food supplements. Their safety is often discuss and the opinions of individual experts are often different. Objective: The aim of this work is to evaluate the safety of food supplements in terms of the presence of food additives and their possible interactions with substances. The evaluation concern food supplements which occurred on the Czech market in 2011. Because the number of food supplements on our market is very high, I focused only on the supplements used for the support joints and for the treatment of osteoarthritis. Methodology: One of the pharmaceutical chains provided for us the list of best- selling products and the complete list of products we received from the Ministry of health. Than the composition of these supplements was sought on the Information system decision of the chief hygienist (Is RoHy) alternatively in the pharmacy or directly from the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectBezpečnostcs_CZ
dc.subjectDoplňky stravycs_CZ
dc.subjectPřídatné látkycs_CZ
dc.subjectSafetyen_US
dc.subjectDietary Supplementsen_US
dc.subjectFood Additivesen_US
dc.titleBezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek II.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-03
dc.description.departmentDepartment of Social and Clinical Pharmacyen_US
dc.description.departmentKatedra sociální a klinické farmaciecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId129313
dc.title.translatedSafety of selected dietary supplements with regard to the content of food additives II.en_US
dc.contributor.refereeMarešová, Helena
dc.identifier.aleph002004038
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra sociální a klinické farmaciecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Social and Clinical Pharmacyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému...cs_CZ
uk.abstract.enSAFETY OF THE SELECTED FOOD SUPPLEMENTS FROM VIEWPOINT OF THE PRESENCE ADDITIVES. Student: Renáta Jajtnerová Tutor: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague Introduction: Nowadays the additives are absolutely common part of our life and we encounter with them almost daily. We can find them not only in food but also in drugs or various food supplements. Their safety is often discuss and the opinions of individual experts are often different. Objective: The aim of this work is to evaluate the safety of food supplements in terms of the presence of food additives and their possible interactions with substances. The evaluation concern food supplements which occurred on the Czech market in 2011. Because the number of food supplements on our market is very high, I focused only on the supplements used for the support joints and for the treatment of osteoarthritis. Methodology: One of the pharmaceutical chains provided for us the list of best- selling products and the complete list of products we received from the Ministry of health. Than the composition of these supplements was sought on the Information system decision of the chief hygienist (Is RoHy) alternatively in the pharmacy or directly from the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra sociální a klinické farmaciecs_CZ
dc.identifier.lisID990020040380106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV