Konzervace potravin na území římské Itálie
The Food Conservation in Roman Italy
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70229Identifiers
Study Information System: 140435
CU Caralogue: 990018543090106986
Collections
- Kvalifikační práce [23980]
Author
Advisor
Referee
Ondřejová, Iva
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Classical Archaeology
Department
Institute for Classical Archeology
Date of defense
18. 9. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
římská Itálie, archeologie, antický Řím, potraviny, konzervace, skladováníKeywords (English)
Roman Italy, Archaeology, Ancient Rome, Food, Conservation, StorageTato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
This document deals with problems of food preservation in the ancient world focusing on Roman Italy. Attention is concentrated on individual conservation practices, covering the techniques of storage and direct preservative interventions, which include dehydration, salting, sweetening, pickling, smoking or making of diary products. The work is mainly based on the study of contemporary literary works particularly Latin agricultural handbooks dating from the 2nd century BC to the 6th century AD. The information obtained is supplemented to the maximum extent by iconographic sources and archaeological evidence of individual installations and their products. The result is a comprehensive overview of preservation methods, divided into categories and subcategories based on used technology approaches characterized in the introduction to each chapter. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)