Zobrazit minimální záznam

The Food Conservation in Roman Italy
dc.contributor.advisorTitz, Pavel
dc.creatorBenková, Martina
dc.date.accessioned2017-05-27T12:25:34Z
dc.date.available2017-05-27T12:25:34Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70229
dc.description.abstractTato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractThis document deals with problems of food preservation in the ancient world focusing on Roman Italy. Attention is concentrated on individual conservation practices, covering the techniques of storage and direct preservative interventions, which include dehydration, salting, sweetening, pickling, smoking or making of diary products. The work is mainly based on the study of contemporary literary works particularly Latin agricultural handbooks dating from the 2nd century BC to the 6th century AD. The information obtained is supplemented to the maximum extent by iconographic sources and archaeological evidence of individual installations and their products. The result is a comprehensive overview of preservation methods, divided into categories and subcategories based on used technology approaches characterized in the introduction to each chapter. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectřímská Itáliecs_CZ
dc.subjectarcheologiecs_CZ
dc.subjectantický Římcs_CZ
dc.subjectpotravinycs_CZ
dc.subjectkonzervacecs_CZ
dc.subjectskladovánícs_CZ
dc.subjectRoman Italyen_US
dc.subjectArchaeologyen_US
dc.subjectAncient Romeen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectConservationen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.titleKonzervace potravin na území římské Itáliecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-18
dc.description.departmentInstitute for Classical Archeologyen_US
dc.description.departmentÚstav pro klasickou archeologiics_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId140435
dc.title.translatedThe Food Conservation in Roman Italyen_US
dc.contributor.refereeOndřejová, Iva
dc.identifier.aleph001854309
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlasická archeologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineClassical Archaeologyen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlasická archeologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enClassical Archaeologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enThis document deals with problems of food preservation in the ancient world focusing on Roman Italy. Attention is concentrated on individual conservation practices, covering the techniques of storage and direct preservative interventions, which include dehydration, salting, sweetening, pickling, smoking or making of diary products. The work is mainly based on the study of contemporary literary works particularly Latin agricultural handbooks dating from the 2nd century BC to the 6th century AD. The information obtained is supplemented to the maximum extent by iconographic sources and archaeological evidence of individual installations and their products. The result is a comprehensive overview of preservation methods, divided into categories and subcategories based on used technology approaches characterized in the introduction to each chapter. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav pro klasickou archeologiics_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV