Zobrazit minimální záznam

Analysis of reaction products of phthalaldehyde with selected amino acids
dc.contributor.advisorČabala, Radomír
dc.creatorKřížová, Věra
dc.date.accessioned2021-03-26T10:10:14Z
dc.date.available2021-03-26T10:10:14Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70022
dc.description.abstractTato práce se zabývá analýzou produktů reakcí ftalaldehydu s vybranými aminokyselinami pomocí spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V případě jednoduchých aminokyselin (glycinu, glycin ethyl esteru, alaninu, α-aminomáselné kyseliny, valinu, leucinu a isoleucinu) vzniká vždy pouze jeden produkt s dihydroisoindolovou strukturou. Reakcí ftalaldehydu s aminokyselinami se dvěma aminoskupinami (lysinem, asparaginem, glutaminem a argininem) vznikají různé typy sloučenin. Hlavní produkty vznikají interakcí obou aminoskupin s jednou molekulou ftalaldehydu. Kromě toho vznikají také očekávané analogy dihydroisoindolů z reakcí ftalaldehydu s jednoduchými aminokyselinami, navíc není vyloučen vznik produktů obsahujících jednu molekulu aminokyseliny a dvě molekuly ftalaldehydu. Produkty byly strukturně analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie. Produkty reakcí ftalaldehydu s α-aminomáselnou kyselinou, valinem, leucinem, isoleucinem a lysinem byly izolovány a dále byly podrobeny analýze za použití elektronové ionizace na přístroji sektorového typu s dvojí fokusací a nukleární magnetické resonance. Zjištěné informace mají zásadní význam na aplikovatelnost využití ftalaldehydu jako detekčního činidla při fluorimetrických...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses on analysis of reaction products of phthalaldehyde with selected amino acids using the combination of high-performance liquid chromatography with mass spectrometry. Only one product with dihydroisoindole structure is formed in the case of simple amino acids (glycine, glycine ethyl ester, alanine, α-aminobutyric acid, valine, leucine and isoleucine). Reactions of phthalaldehyde with amino acids with two amino groups (lysine, asparagine, glutamine and arginine) yield different types of compounds. Main products are formed by the interaction of both of the amino groups with one molecule of phthalaldehyde. Apart from this type of product, these reactions also result in formation of the expected analogous structures of dihydroisoindoles. Moreover, the formation of products containing one molecule of amino acid and two molecules of phthalaldehyde is not excluded. The products were structurally analysed by the use of high-performance liquid chromatography and tandem mass spectrometry. Reaction products of phthalaldehyde with α-aminobutyric acid, valine, leucine, isoleucine and lysine were isolated and further analyses such as electron ionisation with double focusing sector analyser and nuclear magnetic resonance were performed. Pieces of information resulting from the analysis of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectMass Spectrometryen_US
dc.subjectHPLCcs_CZ
dc.subjectHmotnostní spektrometriecs_CZ
dc.titleAnalýza produktů reakcí ftalaldehydu s vybranými aminokyselinamics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-02
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId131127
dc.title.translatedAnalysis of reaction products of phthalaldehyde with selected amino acidsen_US
dc.contributor.refereeCvačka, Josef
dc.identifier.aleph001782354
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá analýzou produktů reakcí ftalaldehydu s vybranými aminokyselinami pomocí spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V případě jednoduchých aminokyselin (glycinu, glycin ethyl esteru, alaninu, α-aminomáselné kyseliny, valinu, leucinu a isoleucinu) vzniká vždy pouze jeden produkt s dihydroisoindolovou strukturou. Reakcí ftalaldehydu s aminokyselinami se dvěma aminoskupinami (lysinem, asparaginem, glutaminem a argininem) vznikají různé typy sloučenin. Hlavní produkty vznikají interakcí obou aminoskupin s jednou molekulou ftalaldehydu. Kromě toho vznikají také očekávané analogy dihydroisoindolů z reakcí ftalaldehydu s jednoduchými aminokyselinami, navíc není vyloučen vznik produktů obsahujících jednu molekulu aminokyseliny a dvě molekuly ftalaldehydu. Produkty byly strukturně analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie. Produkty reakcí ftalaldehydu s α-aminomáselnou kyselinou, valinem, leucinem, isoleucinem a lysinem byly izolovány a dále byly podrobeny analýze za použití elektronové ionizace na přístroji sektorového typu s dvojí fokusací a nukleární magnetické resonance. Zjištěné informace mají zásadní význam na aplikovatelnost využití ftalaldehydu jako detekčního činidla při fluorimetrických...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on analysis of reaction products of phthalaldehyde with selected amino acids using the combination of high-performance liquid chromatography with mass spectrometry. Only one product with dihydroisoindole structure is formed in the case of simple amino acids (glycine, glycine ethyl ester, alanine, α-aminobutyric acid, valine, leucine and isoleucine). Reactions of phthalaldehyde with amino acids with two amino groups (lysine, asparagine, glutamine and arginine) yield different types of compounds. Main products are formed by the interaction of both of the amino groups with one molecule of phthalaldehyde. Apart from this type of product, these reactions also result in formation of the expected analogous structures of dihydroisoindoles. Moreover, the formation of products containing one molecule of amino acid and two molecules of phthalaldehyde is not excluded. The products were structurally analysed by the use of high-performance liquid chromatography and tandem mass spectrometry. Reaction products of phthalaldehyde with α-aminobutyric acid, valine, leucine, isoleucine and lysine were isolated and further analyses such as electron ionisation with double focusing sector analyser and nuclear magnetic resonance were performed. Pieces of information resulting from the analysis of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantPolášek, Miroslav
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990017823540106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV