Výživa pro potřeby vytrvalostních běžců
Nutrition for endurance runners
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/65330Identifikátory
SIS: 140139
Kolekce
- Kvalifikační práce [8435]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kovářová, Lenka
Fakulta / součást
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Obor
Tělesná výchova a sport
Katedra / ústav / klinika
Laboratoř sportovní motoriky
Datum obhajoby
8. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
vytrvalost, běh. výživa, výkonKlíčová slova (anglicky)
endurance, running, nutrition, performanceNázev: Výživa pro potřeby vytrvalostních běžců Cíl práce: Cílem této bakalářské práce je popsat význam sportovní výživy, zejména výživu pro potřeby maratonských běžců ve věku 30 - 40 let. Navrhnout vhodnou skladbu stravy pro maratonské běžce. Metody: K dosažení relevantních informací pro mou literární rešerši jsem využil českou i cizojazyčnou literaturu z oblasti sportovní výživy. Vyhledával jsem také články v internetových databázích EBSCO a Scorpus. Výsledky: Doporučené množství sacharidů se s délkou trvání závodu zvyšuje. Na závod trvající 2 - 4 hodiny je potřeba 8 - 10 g/kg tělesné hmotnosti. Doporučená dávka bílkovin je 1,2 - 1,6 g/kg tělesné hmotnosti. Tuků je potřeba pro vytrvalostí běh 1g/kg tělesné hmotnosti. Běžec by měl být dobře hydratován. Dehydratace zhoršuje výkon běžce. Vhodné je konzumovat iontový nápoj s přídavkem sacharidů. 1 - 2 h před výkonem je vhodné konzumovat polysacharidovou svačinu s nízkým glykemickým indexem o hmotnosti 1g/kg tělesné hmotnosti. Vytrvalostní výkon je možné zlepšit zkonzumováním 100 - 250 kcal sacharidů každou hodinu po první hodině závodu. V časovém rozmezí 30 - 90 minut po skončení výkonu je dobré jíst sacharidy s vysokým glykemickým indexem a bílkoviny v poměru 4:1. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem a kofein šetří svalový glykogen, a tím...
Title: Nutrition for endurance runners Objective: The aim of this bachelor thesis is to explain the importance of training diet, particularly a diet for marathon runners in the age of 30 - 40 years. Proposal of diet composition for marathon runners. Methods: I conducted a literature research of czech and foreign sources regarding training diet to get relevant information. I also searched for scientific papers using the internet database EBSCO and Scorpus. Results: Recommended amount of carbohydrates increases with duration. 8 - 10 g/kg of body weight is needed for a race lasting 2 - 4 hours. Recommended amount of proteins is 1,2 - 1,6 g/kg of body weight. The amount of fats, recommended for endurance running, is 1 g/kg of body weight. The runner should be well hydrated. Dehydration decreases performance. It is recommended to drink isotonic sport drinks with carbohydrates added. It is recommended to eat polysaccharide snack with low glycemic index weighing 1 g/kg of body weight. Endurance performance can be enhanced by consuming 100 - 250 kcal of carbohydrates every hour after the first hour of the race. It is also recommended to consume carbohydrates with high glycemic index and proteins (the ratio of carbohydrates to proteins being 4:1) 30 to 90 min. after finishing the performance. Medium chain...