Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63753Collections
- Kvalifikační práce [12434]
Author
Advisor
Referee
Macek, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Social Sciences
Discipline
Economics
Department
Institute of Economic Studies
Date of defense
10. 9. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědLanguage
English
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Alcohol, Beer, Brewing industry, The Czech Republic, Elasticity, Modelling, Price, Social costs, Tax
Keywords (English)
Alcohol, Beer, Brewing industry, The Czech Republic, Elasticity, Modelling, Price, Social costs, Tax
Zuzana Lajksnerová, 2013/2014 Bachelor thesis: Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstrakt Tato práce se zabývá analýzou pivovarnictví v České republice, podrobně popisuje strukturu průmyslu včetně jeho nedávného vývoje a zkoumá sociální a ekonomický vliv pití piva na celou společnost. Cílem je empiricky odhadnout optimální úroveň zdanění piva, která by vyrovnávala společenské náklady a zisky plynoucí z jeho produkce. Za tímto účelem je použit model, který kromě vyrovnání těchto externality zohledňuje také rozvahy o fiskální politice, protože předpokládané zvýšení daní ovlivní i jiné oblasti vládní politiky jako jsou výdaje za zdravotnictví a daň z příjmu. Výsledky analýzy pro většinu souborů parametrů ukazují, že současná úroveň zdanění piva je pod svojí optimální úrovní a že fiskální složka významně ovlivňuje výslednou úroveň daně.
Zuzana Lajksnerová, 2013/2014 Social Costs and Benfits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstract This thesis analyzes the Czech brewing industry by describing its structure, recent development, and social and economic impacts on the society as a whole. The aim is to empirically estimate the optimal level of beer tax, which would balance both social costs and benefits of beer production. For this purpose, we use a model determined by both externality corrections and fiscal considerations as the tax increase is assumed to immediately change other governmental policies such as labor taxation or medical expenditures. The results of our analysis show that under most of the sets of parameters, the current tax rate on beer is under its optimal level and that the fiscal component has a significant impact on the optimal level of tax.