Show simple item record

Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
dc.contributor.advisorJanda, Karel
dc.creatorLajksnerová, Zuzana
dc.date.accessioned2017-05-26T15:23:49Z
dc.date.available2017-05-26T15:23:49Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/63753
dc.description.abstractZuzana Lajksnerová, 2013/2014 Bachelor thesis: Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstrakt Tato práce se zabývá analýzou pivovarnictví v České republice, podrobně popisuje strukturu průmyslu včetně jeho nedávného vývoje a zkoumá sociální a ekonomický vliv pití piva na celou společnost. Cílem je empiricky odhadnout optimální úroveň zdanění piva, která by vyrovnávala společenské náklady a zisky plynoucí z jeho produkce. Za tímto účelem je použit model, který kromě vyrovnání těchto externality zohledňuje také rozvahy o fiskální politice, protože předpokládané zvýšení daní ovlivní i jiné oblasti vládní politiky jako jsou výdaje za zdravotnictví a daň z příjmu. Výsledky analýzy pro většinu souborů parametrů ukazují, že současná úroveň zdanění piva je pod svojí optimální úrovní a že fiskální složka významně ovlivňuje výslednou úroveň daně.cs_CZ
dc.description.abstractZuzana Lajksnerová, 2013/2014 Social Costs and Benfits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstract This thesis analyzes the Czech brewing industry by describing its structure, recent development, and social and economic impacts on the society as a whole. The aim is to empirically estimate the optimal level of beer tax, which would balance both social costs and benefits of beer production. For this purpose, we use a model determined by both externality corrections and fiscal considerations as the tax increase is assumed to immediately change other governmental policies such as labor taxation or medical expenditures. The results of our analysis show that under most of the sets of parameters, the current tax rate on beer is under its optimal level and that the fiscal component has a significant impact on the optimal level of tax.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectAlcoholcs_CZ
dc.subjectBeercs_CZ
dc.subjectBrewing industrycs_CZ
dc.subjectThe Czech Republiccs_CZ
dc.subjectElasticitycs_CZ
dc.subjectModellingcs_CZ
dc.subjectPricecs_CZ
dc.subjectSocial costscs_CZ
dc.subjectTaxcs_CZ
dc.subjectAlcoholen_US
dc.subjectBeeren_US
dc.subjectBrewing industryen_US
dc.subjectThe Czech Republicen_US
dc.subjectElasticityen_US
dc.subjectModellingen_US
dc.subjectPriceen_US
dc.subjectSocial costsen_US
dc.subjectTaxen_US
dc.titleSocial Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxationen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-10
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId137560
dc.title.translatedSocial Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxationcs_CZ
dc.contributor.refereeMacek, Petr
dc.identifier.aleph001852140
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEkonomiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomicsen_US
thesis.degree.programEkonomické teoriecs_CZ
thesis.degree.programEconomicsen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomicsen_US
uk.degree-program.csEkonomické teoriecs_CZ
uk.degree-program.enEconomicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csZuzana Lajksnerová, 2013/2014 Bachelor thesis: Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstrakt Tato práce se zabývá analýzou pivovarnictví v České republice, podrobně popisuje strukturu průmyslu včetně jeho nedávného vývoje a zkoumá sociální a ekonomický vliv pití piva na celou společnost. Cílem je empiricky odhadnout optimální úroveň zdanění piva, která by vyrovnávala společenské náklady a zisky plynoucí z jeho produkce. Za tímto účelem je použit model, který kromě vyrovnání těchto externality zohledňuje také rozvahy o fiskální politice, protože předpokládané zvýšení daní ovlivní i jiné oblasti vládní politiky jako jsou výdaje za zdravotnictví a daň z příjmu. Výsledky analýzy pro většinu souborů parametrů ukazují, že současná úroveň zdanění piva je pod svojí optimální úrovní a že fiskální složka významně ovlivňuje výslednou úroveň daně.cs_CZ
uk.abstract.enZuzana Lajksnerová, 2013/2014 Social Costs and Benfits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstract This thesis analyzes the Czech brewing industry by describing its structure, recent development, and social and economic impacts on the society as a whole. The aim is to empirically estimate the optimal level of beer tax, which would balance both social costs and benefits of beer production. For this purpose, we use a model determined by both externality corrections and fiscal considerations as the tax increase is assumed to immediately change other governmental policies such as labor taxation or medical expenditures. The results of our analysis show that under most of the sets of parameters, the current tax rate on beer is under its optimal level and that the fiscal component has a significant impact on the optimal level of tax.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ
dc.identifier.lisID990018521400106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV