Výživa ve středověké Evropě a stabilní izotopy
Nutrition in medieval Europe and stable isotopes
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63346Identifikátory
SIS: 150244
Kolekce
- Kvalifikační práce [20084]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kaupová, Sylva
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ekologická a evoluční biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra antropologie a genetiky člověka
Datum obhajoby
5. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Rekonstrukce stravy, stabilní izotopy, uhlík, dusík, středověk, kolagenKlíčová slova (anglicky)
Diet reconstruction, stable isotope, carbon, nitrogen, Middle ages, collagenV bioarcheologii jsou k rekonstrukci stravy stále častěji využívány analýzy poměrů stabilních izotopů v kosterním kolagenu, které se ukazují jako cenný nástroj, sloužící k pochopení života našich předků. Pomocí naměřených hodnot především izotopů uhlíku a dusíku je možné určit, zda analyzovaný jedinec využíval spíše terestrické či akvatické zdroje potravy, C3 nebo C4 rostliny, zda jeho hlavním zdrojem bílkovin byly rostlinné či živočišné produkty. Stabilní izotopy poskytují dále informace o případných rozdílech ve stravě jedinců různého pohlaví, socioekonomického statusu či různého věku. Také dálkový obchod a rezidenční mobilita mohou být studovány na základě izotopových poměrů. V kombinaci s poznatky archeologických disciplín nám tedy analýzy poměrů stabilních izotopů poskytují velmi cenné informace nejen o stravě, ale i o způsobu života historických populací. Na příkladě několika středověkých evropských populací byly zjištěny geografické a částečně i chronologické rozdíly v izotopových poměrech, odkazujících na rozdílnou stravu v jednotlivých oblastech a také na změny složení stravy během středověku.
Stable isotope analyses of human bone collagen are the valuable tool of the diet reconstruction in bioarchaeology. These analyses help to understand the lifestyle of our ancestors. Values of carbon and nitrogen stable isotope ratios show if an analysed specimen used more terrestrial or aquatic food sources, plants with C3 or C4 pathway of photosyntesis or whether his primary protein source were plants or animals. The stable isotopes also provide information about diet differences between different sexes, people with different socioeconomical status or different ages. We can study long- distance trade and residental mobility by results of isotope analyses. A combination of isotope ratios and archaeological knowledge provides valuable information not only about the diet but also about the lifestyle of historical populations. For example in several medieval Europian populations were discovered geographical differences and partly chronological differences which can be explained by the different diet in different localities and diet changes in Middle ages.