Zobrazit minimální záznam

Nutrition in medieval Europe and stable isotopes
dc.contributor.advisorBrůžek, Jaroslav
dc.creatorJílková, Michaela
dc.date.accessioned2017-05-26T14:07:54Z
dc.date.available2017-05-26T14:07:54Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/63346
dc.description.abstractV bioarcheologii jsou k rekonstrukci stravy stále častěji využívány analýzy poměrů stabilních izotopů v kosterním kolagenu, které se ukazují jako cenný nástroj, sloužící k pochopení života našich předků. Pomocí naměřených hodnot především izotopů uhlíku a dusíku je možné určit, zda analyzovaný jedinec využíval spíše terestrické či akvatické zdroje potravy, C3 nebo C4 rostliny, zda jeho hlavním zdrojem bílkovin byly rostlinné či živočišné produkty. Stabilní izotopy poskytují dále informace o případných rozdílech ve stravě jedinců různého pohlaví, socioekonomického statusu či různého věku. Také dálkový obchod a rezidenční mobilita mohou být studovány na základě izotopových poměrů. V kombinaci s poznatky archeologických disciplín nám tedy analýzy poměrů stabilních izotopů poskytují velmi cenné informace nejen o stravě, ale i o způsobu života historických populací. Na příkladě několika středověkých evropských populací byly zjištěny geografické a částečně i chronologické rozdíly v izotopových poměrech, odkazujících na rozdílnou stravu v jednotlivých oblastech a také na změny složení stravy během středověku.cs_CZ
dc.description.abstractStable isotope analyses of human bone collagen are the valuable tool of the diet reconstruction in bioarchaeology. These analyses help to understand the lifestyle of our ancestors. Values of carbon and nitrogen stable isotope ratios show if an analysed specimen used more terrestrial or aquatic food sources, plants with C3 or C4 pathway of photosyntesis or whether his primary protein source were plants or animals. The stable isotopes also provide information about diet differences between different sexes, people with different socioeconomical status or different ages. We can study long- distance trade and residental mobility by results of isotope analyses. A combination of isotope ratios and archaeological knowledge provides valuable information not only about the diet but also about the lifestyle of historical populations. For example in several medieval Europian populations were discovered geographical differences and partly chronological differences which can be explained by the different diet in different localities and diet changes in Middle ages.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectRekonstrukce stravycs_CZ
dc.subjectstabilní izotopycs_CZ
dc.subjectuhlíkcs_CZ
dc.subjectdusíkcs_CZ
dc.subjectstředověkcs_CZ
dc.subjectkolagencs_CZ
dc.subjectDiet reconstructionen_US
dc.subjectstable isotopeen_US
dc.subjectcarbonen_US
dc.subjectnitrogenen_US
dc.subjectMiddle agesen_US
dc.subjectcollagenen_US
dc.titleVýživa ve středověké Evropě a stabilní izotopycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-05
dc.description.departmentDepartment of Anthropology and Human Geneticsen_US
dc.description.departmentKatedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId150244
dc.title.translatedNutrition in medieval Europe and stable isotopesen_US
dc.contributor.refereeKaupová, Sylva
dc.identifier.aleph002004725
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Anthropology and Human Geneticsen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV bioarcheologii jsou k rekonstrukci stravy stále častěji využívány analýzy poměrů stabilních izotopů v kosterním kolagenu, které se ukazují jako cenný nástroj, sloužící k pochopení života našich předků. Pomocí naměřených hodnot především izotopů uhlíku a dusíku je možné určit, zda analyzovaný jedinec využíval spíše terestrické či akvatické zdroje potravy, C3 nebo C4 rostliny, zda jeho hlavním zdrojem bílkovin byly rostlinné či živočišné produkty. Stabilní izotopy poskytují dále informace o případných rozdílech ve stravě jedinců různého pohlaví, socioekonomického statusu či různého věku. Také dálkový obchod a rezidenční mobilita mohou být studovány na základě izotopových poměrů. V kombinaci s poznatky archeologických disciplín nám tedy analýzy poměrů stabilních izotopů poskytují velmi cenné informace nejen o stravě, ale i o způsobu života historických populací. Na příkladě několika středověkých evropských populací byly zjištěny geografické a částečně i chronologické rozdíly v izotopových poměrech, odkazujících na rozdílnou stravu v jednotlivých oblastech a také na změny složení stravy během středověku.cs_CZ
uk.abstract.enStable isotope analyses of human bone collagen are the valuable tool of the diet reconstruction in bioarchaeology. These analyses help to understand the lifestyle of our ancestors. Values of carbon and nitrogen stable isotope ratios show if an analysed specimen used more terrestrial or aquatic food sources, plants with C3 or C4 pathway of photosyntesis or whether his primary protein source were plants or animals. The stable isotopes also provide information about diet differences between different sexes, people with different socioeconomical status or different ages. We can study long- distance trade and residental mobility by results of isotope analyses. A combination of isotope ratios and archaeological knowledge provides valuable information not only about the diet but also about the lifestyle of historical populations. For example in several medieval Europian populations were discovered geographical differences and partly chronological differences which can be explained by the different diet in different localities and diet changes in Middle ages.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.identifier.lisID990020047250106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV