Show simple item record

Sipping in the nutrition of oncologic pacients
dc.contributor.advisorAschermannová, Alexandra
dc.creatorAndrysíková, Šárka
dc.date.accessioned2017-05-26T12:03:52Z
dc.date.available2017-05-26T12:03:52Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/62675
dc.description.abstractPříjmení a jméno autora: Andrysíková Šárka Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Využití sippingu u onkologicky nemocných Vedoucí práce: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Počet stran: 60 Počet příloh: 7 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Nádorové onemocnění, malnutrice, prevence, screening, nutriční podpora, parenterální výživa, enterální výživa, sipping Tato práce pojednává o praktickém využití nejjednodušší formy enterální výživy - sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním. Cílem práce je zjistit, zda nutriční intervence využívání sippingu je dostatečně motivační pro nemocné nebo zda využití záleží na subjektivním pohledu onkologicky nemocného - cena, dostupnost či příchuť. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy - vznik nádorových buněk, statistiky nádorových onemocnění v ČR, základní modality onkologické léčby. Diagnóza malnutrice a zhodnocení nutričního stavu, druhy farmaceutické enterální výživy - sondová výživa a sipping, parenterální výživa. Ve výzkumné části je zkoumána realita praktického využití sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním.cs_CZ
dc.description.abstractAuthor: Andrysíková Šárka Institution: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Title: Sipping in the nutrition of oncologic pacients Tutor: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Number of pages: 60 Number of supplements: 7 Year: 2015 Key words: Cancer, malnutrition, prevention, screening, nutritional support, parenteral nutrition, enteral nutrition, sipping This paper is focused on practical use of the simplest form of enteral nutrition - sipping - from the point of view of cancer patients. The aim of the paper is to find out whether nutritional intervention, namely recommendation of sipping is motivating enough for the patient or whether there is another factor that is important, i.e. a subjective attitude of the cancer patient - price, availability or flavor. The paper is divided into two parts - a theoretical part and a research one. The theoretical part describes terms - origin of cancer cells, statistics of cancer occurrence in the Czech Republic, the main ways of treating cancer. Diagnosis of malnutrition and evaluation of nutritional status, types of pharmaceutical enteral nutrition - tube feeding and sipping, parenteral nutrition. In the research part, there is discussed the reality of everyday use of sipping from the point of view of cancer patients.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVyužití sippingu u onkologicky nemocnýchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-18
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId158694
dc.title.translatedSipping in the nutrition of oncologic pacientsen_US
dc.contributor.refereeJirsová, Kateřina
dc.identifier.aleph002010272
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPříjmení a jméno autora: Andrysíková Šárka Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Využití sippingu u onkologicky nemocných Vedoucí práce: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Počet stran: 60 Počet příloh: 7 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Nádorové onemocnění, malnutrice, prevence, screening, nutriční podpora, parenterální výživa, enterální výživa, sipping Tato práce pojednává o praktickém využití nejjednodušší formy enterální výživy - sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním. Cílem práce je zjistit, zda nutriční intervence využívání sippingu je dostatečně motivační pro nemocné nebo zda využití záleží na subjektivním pohledu onkologicky nemocného - cena, dostupnost či příchuť. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy - vznik nádorových buněk, statistiky nádorových onemocnění v ČR, základní modality onkologické léčby. Diagnóza malnutrice a zhodnocení nutričního stavu, druhy farmaceutické enterální výživy - sondová výživa a sipping, parenterální výživa. Ve výzkumné části je zkoumána realita praktického využití sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním.cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Andrysíková Šárka Institution: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Title: Sipping in the nutrition of oncologic pacients Tutor: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Number of pages: 60 Number of supplements: 7 Year: 2015 Key words: Cancer, malnutrition, prevention, screening, nutritional support, parenteral nutrition, enteral nutrition, sipping This paper is focused on practical use of the simplest form of enteral nutrition - sipping - from the point of view of cancer patients. The aim of the paper is to find out whether nutritional intervention, namely recommendation of sipping is motivating enough for the patient or whether there is another factor that is important, i.e. a subjective attitude of the cancer patient - price, availability or flavor. The paper is divided into two parts - a theoretical part and a research one. The theoretical part describes terms - origin of cancer cells, statistics of cancer occurrence in the Czech Republic, the main ways of treating cancer. Diagnosis of malnutrition and evaluation of nutritional status, types of pharmaceutical enteral nutrition - tube feeding and sipping, parenteral nutrition. In the research part, there is discussed the reality of everyday use of sipping from the point of view of cancer patients.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020102720106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV