Využití sippingu u onkologicky nemocných
Sipping in the nutrition of oncologic pacients
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/62675Identifikátory
SIS: 158694
Kolekce
- Kvalifikační práce [4529]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jirsová, Kateřina
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
18. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Příjmení a jméno autora: Andrysíková Šárka Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Využití sippingu u onkologicky nemocných Vedoucí práce: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Počet stran: 60 Počet příloh: 7 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Nádorové onemocnění, malnutrice, prevence, screening, nutriční podpora, parenterální výživa, enterální výživa, sipping Tato práce pojednává o praktickém využití nejjednodušší formy enterální výživy - sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním. Cílem práce je zjistit, zda nutriční intervence využívání sippingu je dostatečně motivační pro nemocné nebo zda využití záleží na subjektivním pohledu onkologicky nemocného - cena, dostupnost či příchuť. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy - vznik nádorových buněk, statistiky nádorových onemocnění v ČR, základní modality onkologické léčby. Diagnóza malnutrice a zhodnocení nutričního stavu, druhy farmaceutické enterální výživy - sondová výživa a sipping, parenterální výživa. Ve výzkumné části je zkoumána realita praktického využití sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním.
Author: Andrysíková Šárka Institution: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Title: Sipping in the nutrition of oncologic pacients Tutor: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Number of pages: 60 Number of supplements: 7 Year: 2015 Key words: Cancer, malnutrition, prevention, screening, nutritional support, parenteral nutrition, enteral nutrition, sipping This paper is focused on practical use of the simplest form of enteral nutrition - sipping - from the point of view of cancer patients. The aim of the paper is to find out whether nutritional intervention, namely recommendation of sipping is motivating enough for the patient or whether there is another factor that is important, i.e. a subjective attitude of the cancer patient - price, availability or flavor. The paper is divided into two parts - a theoretical part and a research one. The theoretical part describes terms - origin of cancer cells, statistics of cancer occurrence in the Czech Republic, the main ways of treating cancer. Diagnosis of malnutrition and evaluation of nutritional status, types of pharmaceutical enteral nutrition - tube feeding and sipping, parenteral nutrition. In the research part, there is discussed the reality of everyday use of sipping from the point of view of cancer patients.