Efekt fairtrade systému na pěstování kávy - regionální případové studie
The effect of the fairtrade system on coffee growing - regional case studies
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/61925Identifiers
Study Information System: 145731
Collections
- Kvalifikační práce [20304]
Author
Advisor
Referee
Eretová, Veronika
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Demography and Social Geography
Department
Department of Social Geography and Regional Develop.
Date of defense
17. 6. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Fairtrade, fair trade, Mezinárodní kávová organizace, kávaKeywords (English)
Fairtrade, Fair Trade, International Coffee Organisation, coffeePěstování kávy je pro mnohé státy důležitým a často jediným ekonomickým zdrojem. Nestabilita cen kávy na globálním trhu potom může významně ovlivnit jejich ekonomickou situaci. Tomu se snaží předcházet Fairtrade organizace, které zaručují stabilní výkupní ceny. Nikaragua, Guatemala, Vietnam, Papua Nová Guinea, Uganda a Malawi byly vybrány pro případovou studii, ve které bude hodnoceno působení Fairtrade organizací na pěstování kávy i celkovou zemědělskou produkci těchto zemí.
Coffee growing is an important part of economy for many countries. It often is their only source of economic income. Global market price instability can highly influence their economic situation. Fair Trade organizations are trying to preclude this trend by guaranteeing stable purchase prices. Nicaragua, Guatemala, Papua New Guinea, Uganda and Malawi have been chosen for regional case studies, which analyze the work and the impact of the Fair Trade organizations on coffee growing and overall agriculture production of these countries.