Životospráva dětí mladšího školního věku na vybrané základní škole
Healthy lifestyle of young children at the selected elementary school
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/57047Identifiers
Study Information System: 122770
CU Caralogue: 990016218370106986
Collections
- Kvalifikační práce [19359]
Author
Advisor
Referee
Vodáková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Teacher Training for Primary Schools
Department
Information is unavailable
Date of defense
5. 9. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
mladší školní věk, životospráva, správná výživa, pitný režim, stravovací návyky, školní stravování, nadváha a obezita, prevenceKeywords (English)
children, lifestyle, proper nutrition, drinking regime, eating habits, school dining, overweight and obesity, preventionDiplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část diplomové práce se zabývá životosprávou žáků mladšího školního věku. Popisuje vývoj dítěte mladšího školního věku, správnou výživu, vývoj stravovacích návyků od útlého dětství, dětskou obezitu, prevenci obezity v primární škole a výchovou ke zdraví realizovanou na prvním stupni základní školy. Empirická část diplomové práce obsahuje výsledky výzkumného šetření a projekt zaměřený na správnou životosprávu, který jsem realizovala na vybrané základní škole. Cílem výzkumného šetření je zjistit aktuální stav stravovacích návyků dětí na prvním stupni vybrané základní školy a jaký postoj mají vybraní rodiče ke stravování, které poskytuje škola jejich dětem.
This diploma thesis is divided into theoretical and empirical part. The theoretical part focuses on healthy lifestyle of young children. It describes the development of young children, proper nutrition, development of eating habits from an early age, children's obesity, obesity prevention at primary school and health education in primary school. The empirical part of this diploma thesis contains results of the research and project which deals with obesity prevention that was realized in selected primary school. The main purpose of this research is to find out what is the actual situation in the area of eating habits of children in the first grade of the selected primary school and what opinion parents have on the catering offered by the school.