Accumulation of Zn, Cd and Pb in Agriculturally Important Cereals and Their Possible Genetic Modifications
Akumulace Zn, Cd a Pb v potravinářsky významných obilovinách a vyplývající možnosti jejich genetických modifikací
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/52438Identifiers
Study Information System: 128238
Collections
- Kvalifikační práce [20312]
Author
Advisor
Consultant
Šuman, Jáchym
Referee
Rothová, Olga
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Molecular Biology and Biochemistry of Organisms
Department
Department of Genetics and Microbiology
Date of defense
7. 6. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Excellent
Zinek je důležitým biogenním prvkem, je jedním z tzv. mikronutrientů. Sloučeniny kadmia a olova oproti tomu představují významné toxikanty životního prostředí, které se prostřednictvím potravního řetězce dostávají i do lidského organismu. Hlavní zdroj esenciálního zinku i toxického kadmia a olova pro člověka představuje zejména rostlinná strava. Zinek, kadmium a olovo jsou rostlinami přijímány z půdy, popř. atmosféry, dále jsou redistribuovány v rostlinném organismu a často uloženy v těch částech, které se zpracovávají v potravinářském průmyslu. Rostlinná strava tedy přispívá významnou měrou k získávání esenciálního zinku, ale také k akumulaci toxického kadmia a olova v lidském organismu. Jelikož deficit zinku a naopak intoxikace kadmiem a olovem patří mezi celosvětové rozšířené problémy, je téma akumulace těchto kovů v hospodářských plodinách velice aktuální. Ke zvýšení obsahu zinku a snížení akumulace kadmia a olova v hospodářsky významných rostlinných druzích je možné, kromě klasického šlechtění a úprav půdy, využít také metod genového inženýrství. V současné době je plánováno plošné testování plodin biofortifikovaných zinkem metodami klasického šlechtění, dále se zkoumá především vliv zvýšení exprese ligandů zinku. Využití cisgenní či transgenní exprese rostlinných transportérů kovů je zatím...
Cadmium, lead and zinc are taken up by plants from soil and atmosphere. Afterwards, they are redistributed within the plant body and often deposited in the parts that are processed in the food industry. Vegetal food therefore considerably contributes to the acquisition of essential zinc, but also to the accumulation of toxic cadmium and lead in the human body. As zinc deficiency and, on the other hand, cadmium and lead intoxication are global problems, accumulation of these metals is a topical issue. Increase in zinc deposition and decrease in cadmium and lead accumulation can be reached not only by traditional breeding and soil modification, but also by gene engineering methods. Soon, Zn-biofortified crops prepared via traditional breeding will be tested on a large-scale; overexpression of zinc ligands is researched as well. However, use of cisgenic or transgenic expression of plant metal transporters is currently a rather unexplored topic; yet it has the potential to target both the need for Zn-biofortification and decrease in cadmium and lead accumulation in edible parts of crops.