Zobrazit minimální záznam

Analysis of influence of glycosylation on assembly and molecular architecture of enzymes.
dc.contributor.advisorBezouška, Karel
dc.creatorHoráková, Jana
dc.date.accessioned2020-07-07T17:29:21Z
dc.date.available2020-07-07T17:29:21Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/50806
dc.description.abstractV rámci zaměření naší laboratoře na studium vlivu glykosylace na proteinovou architekturu a biologickou aktivitu plísňových hexosaminidase jsem pro experimenty zvolila enzym z Penicillium oxalicum. Jeho hlavní výhodou je relativně homogenní glykosylace, propeptid tohoto enzymu je přirozeně glykosylovaný pouze na dvou místech, asparaginu 11 a serinu 66. Katalytická podjednotka a propeptid enzymu hexosaminidasy z Aspergillus oryzae byly pro rekonstituční experimenty odděleny od sebe. Cílenou mutagenesí byly v propeptidové části enzymu izolovaného z Penicillium oxalicum vyměněny asparagin 11 a serin 66 za cystein vhodný ke glykosylaci. Velkou nadějí pro účinné navrácení (rekonstituci) enzymové aktivity představoval nově syntetizovaný propeptidový derivát celobiosy, který je nejvíce podobný přirozeně se vyskytujícímu cukru chitobiose. Glykosylovaný propeptid byl oddělen od neglykosylovaného. Pomocí rekonstitučních experimentů jsme zjišťovali vliv glykosylace na enzymovou strukturu a aktivitu s využitím různě glykosylovaných propeptidů. Největší účinnost nastala při rekonstituci s původním propeptidem. V dalších pokusech byly zahrnuty kombinace synteticky glykosylovaných propeptidů, z nichž největší účinnost měla celobiosa (Asn11 ) - manosa (Ser66 ) a N-acetylglukosamin (Asn11 ) - manosa(Ser66 )....cs_CZ
dc.description.abstractOur laboratory studies the influence of glycosylation on protein architecture and the biological activity of fungal hexosaminidases. I studied the enzyme from Penicillium oxalicum which has an advantage of quite a homogenous glycosylation. The propeptide of this enzyme is naturally glycosylated only at two places - asparagine 11 and serine 66. Catalytic subunit and propeptide of the hexosaminidase enzyme from Aspergillus oryzae were separated from each other for reconstitution experiments. In the propeptide part of the enzyme separated from the Penicillium oxalicum hexosaminidase, asparagine 11 and serine 66 were swapped for cysteine by targeted mutagenesis. The newly synthesized propeptide modified with cellobiose, which is a compound most similar to naturally occurrency saccharide chitobiose, promised a significant chance of restoration of enzyme activity. The glycosylated propeptide was separated from the nonglycosylated. In reconstitution experiments we observed the influence of glycosylation on the enzyme structure and activity using different glycosylated propeptides. The highest efficiency occurred during the reconstitution by the original propeptide. Next we used combinations of artificially glycosylated propeptides of which the highest reconstitution efficiency had cellobiose(Asn11...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleAnalýza vlivu glykosylace na poskládání a molekulární architekturu enzymůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-07
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId92358
dc.title.translatedAnalysis of influence of glycosylation on assembly and molecular architecture of enzymes.en_US
dc.contributor.refereeRyšlavá, Helena
dc.identifier.aleph001388070
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csV rámci zaměření naší laboratoře na studium vlivu glykosylace na proteinovou architekturu a biologickou aktivitu plísňových hexosaminidase jsem pro experimenty zvolila enzym z Penicillium oxalicum. Jeho hlavní výhodou je relativně homogenní glykosylace, propeptid tohoto enzymu je přirozeně glykosylovaný pouze na dvou místech, asparaginu 11 a serinu 66. Katalytická podjednotka a propeptid enzymu hexosaminidasy z Aspergillus oryzae byly pro rekonstituční experimenty odděleny od sebe. Cílenou mutagenesí byly v propeptidové části enzymu izolovaného z Penicillium oxalicum vyměněny asparagin 11 a serin 66 za cystein vhodný ke glykosylaci. Velkou nadějí pro účinné navrácení (rekonstituci) enzymové aktivity představoval nově syntetizovaný propeptidový derivát celobiosy, který je nejvíce podobný přirozeně se vyskytujícímu cukru chitobiose. Glykosylovaný propeptid byl oddělen od neglykosylovaného. Pomocí rekonstitučních experimentů jsme zjišťovali vliv glykosylace na enzymovou strukturu a aktivitu s využitím různě glykosylovaných propeptidů. Největší účinnost nastala při rekonstituci s původním propeptidem. V dalších pokusech byly zahrnuty kombinace synteticky glykosylovaných propeptidů, z nichž největší účinnost měla celobiosa (Asn11 ) - manosa (Ser66 ) a N-acetylglukosamin (Asn11 ) - manosa(Ser66 )....cs_CZ
uk.abstract.enOur laboratory studies the influence of glycosylation on protein architecture and the biological activity of fungal hexosaminidases. I studied the enzyme from Penicillium oxalicum which has an advantage of quite a homogenous glycosylation. The propeptide of this enzyme is naturally glycosylated only at two places - asparagine 11 and serine 66. Catalytic subunit and propeptide of the hexosaminidase enzyme from Aspergillus oryzae were separated from each other for reconstitution experiments. In the propeptide part of the enzyme separated from the Penicillium oxalicum hexosaminidase, asparagine 11 and serine 66 were swapped for cysteine by targeted mutagenesis. The newly synthesized propeptide modified with cellobiose, which is a compound most similar to naturally occurrency saccharide chitobiose, promised a significant chance of restoration of enzyme activity. The glycosylated propeptide was separated from the nonglycosylated. In reconstitution experiments we observed the influence of glycosylation on the enzyme structure and activity using different glycosylated propeptides. The highest efficiency occurred during the reconstitution by the original propeptide. Next we used combinations of artificially glycosylated propeptides of which the highest reconstitution efficiency had cellobiose(Asn11...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990013880700106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV