Show simple item record

Gastronomy in cultural history
dc.contributor.advisorCzumalo, Vladimír
dc.creatorMrázková, Tereza
dc.date.accessioned2017-05-08T12:25:04Z
dc.date.available2017-05-08T12:25:04Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/49222
dc.description.abstractDiplomová práce "Gastronomie v dějinách kultury" je kulturologickou studií, zaměřující se na vývoj a postavení gastronomie v souvislostech každodenního života evropské společnosti od středověku do konce 19. století. Důraz je přitom kladen na prostředí českých zemí. Práce se zabývá i dalšími oblastmi, které s gastronomií a stolováním bezprostředně souvisí, především ji zajímají proměny životního stylu, které jsou odrazem technologického a hospodářského vývoje. Metodicky se opírá o historické, kulturně- antropologické a sociologické výzkumy. Výklad je veden chronologicky a je strukturován v souladu s obvyklou kulturněhistorickou periodizací. Specifikum práce spočívá zejména ve snaze o celistvý přístup k pojetí tohoto interdisciplinárně zajímavého tématu. V kapitole o středověku popisuje vliv odlišných alimentárních systémů a hippokratovsko- galénské teorie na formování středověké stravy. Neopomíjí křesťanskou víru, společenský statut založený na lenním systému ani rozvoj měst jako nových politických, kulturních a hospodářských center oblasti. Kapitola věnovaná renesanci se zabývá návratem k antickým ideálům, vznikem nové aristokracie, zjemňováním mravů a pořádáním okázalých slavností s promyšlenými pokrmy. Rozebírá problematiku osobní kvality, která určovala způsob stravování jednotlivých vrstev....cs_CZ
dc.description.abstractDiploma thesis "Gastronomy in cultural history" is a cultural study focusing on the development and status of gastronomy in the context of everyday life of European society from the Middle Ages to the late 19th century. An emphasis is placed on the environment of the Czech lands. The thesis also deals with other fields that are directly related to gastronomy and table manners, it is particularly interested in changes in lifestyles that reflect the technological and economic development. Methodologically it is based on historical, cultural anthropological and sociological research. The interpretation is kept chronologically and is structured in accordance with the usual cultural-historical periodization. The specifics of the thesis consist mainly in pursuit of a holistic approach to the concept of this interdisciplinarily interesting topic. In the chapter on the Middle Ages, it describes the influence of different alimentary systems and Hippocratic-Galenic theory on the formation of the medieval diet. It neither ignores the Christian belief and social status based on a feudal system, nor the development of towns as new political, cultural and economic centres of the region. The chapter on the Renaissance is concerned with a return to ancient ideals, the emergence of a new aristocracy, refining the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleGastronomie v dějinách kulturycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-21
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId113397
dc.title.translatedGastronomy in cultural historyen_US
dc.contributor.refereeMatějů, Martin
dc.identifier.aleph001395942
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineCultural Studiesen_US
thesis.degree.disciplineKulturologiecs_CZ
thesis.degree.programTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.degree.programObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKulturologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enCultural Studiesen_US
uk.degree-program.csObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.degree-program.enTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce "Gastronomie v dějinách kultury" je kulturologickou studií, zaměřující se na vývoj a postavení gastronomie v souvislostech každodenního života evropské společnosti od středověku do konce 19. století. Důraz je přitom kladen na prostředí českých zemí. Práce se zabývá i dalšími oblastmi, které s gastronomií a stolováním bezprostředně souvisí, především ji zajímají proměny životního stylu, které jsou odrazem technologického a hospodářského vývoje. Metodicky se opírá o historické, kulturně- antropologické a sociologické výzkumy. Výklad je veden chronologicky a je strukturován v souladu s obvyklou kulturněhistorickou periodizací. Specifikum práce spočívá zejména ve snaze o celistvý přístup k pojetí tohoto interdisciplinárně zajímavého tématu. V kapitole o středověku popisuje vliv odlišných alimentárních systémů a hippokratovsko- galénské teorie na formování středověké stravy. Neopomíjí křesťanskou víru, společenský statut založený na lenním systému ani rozvoj měst jako nových politických, kulturních a hospodářských center oblasti. Kapitola věnovaná renesanci se zabývá návratem k antickým ideálům, vznikem nové aristokracie, zjemňováním mravů a pořádáním okázalých slavností s promyšlenými pokrmy. Rozebírá problematiku osobní kvality, která určovala způsob stravování jednotlivých vrstev....cs_CZ
uk.abstract.enDiploma thesis "Gastronomy in cultural history" is a cultural study focusing on the development and status of gastronomy in the context of everyday life of European society from the Middle Ages to the late 19th century. An emphasis is placed on the environment of the Czech lands. The thesis also deals with other fields that are directly related to gastronomy and table manners, it is particularly interested in changes in lifestyles that reflect the technological and economic development. Methodologically it is based on historical, cultural anthropological and sociological research. The interpretation is kept chronologically and is structured in accordance with the usual cultural-historical periodization. The specifics of the thesis consist mainly in pursuit of a holistic approach to the concept of this interdisciplinarily interesting topic. In the chapter on the Middle Ages, it describes the influence of different alimentary systems and Hippocratic-Galenic theory on the formation of the medieval diet. It neither ignores the Christian belief and social status based on a feudal system, nor the development of towns as new political, cultural and economic centres of the region. The chapter on the Renaissance is concerned with a return to ancient ideals, the emergence of a new aristocracy, refining the...en_US
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV