Zobrazit minimální záznam

Optimization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorKocurová, Kateřina
dc.date.accessioned2017-05-08T11:34:12Z
dc.date.available2017-05-08T11:34:12Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/49003
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Posluchač: Kateřina Kocurová Název diplomové práce: Optimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek. V teoretické části práce seznamuje s mikroemulzemi, tekutými krystaly a želatinovými tobolkami. Náplní experimentální části byla příprava směsi pro měkké želatinové tobolky, která obsahuje Maizin 35-1 a/nebo Polyglycerol-3- oleat jako lipofilní složku v různých množstvích. Byla měřena velikost částic a disperzita jednotlivých směsí metodou laserové difrakce (Mastersizer S) a dále zjišťována viskozita směsí na rotačním viskozimetru (Brookfield DV-II+ RV). Na základě výsledků měření fyzikálních vlastností směsí a jejich porovnání bylo zjištěno, že nejvhodnější lipofilní komponentou pro vemulgování do mikroemulzního koncentrátu pro měkké želatinové tobolky je Polyglycerol-3- oleat v koncentraci 42,07 %. Vytváří poměrně malé částice, s úzkou distribucí a malou polydisperzitou. Ve směsi se 40 % vody vytváří vysoce viskózní soustavu, vhodnou k využití v měkkých želatinových tobolkách.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Student: Kateřina Kocurová Title of Thesis: Optimalization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules. The theoretical part of this study focuses on microemulsions, liquid crystals and gelatin capsules. The scope of the experimental part was the preparation of a mixture for soft gelatin capsules. The mixture contained Maizin 35-1 and/or Polyglycerol-3-oleate as a lipophilic component in various amounts. The size of particles and the dispersity of the individual mixtures was measured by laser diffraction method (Mastersizer S). Furthermore, viscosity of the mixtures was investigated using rotational viscometer (Brookfield DV-II+ RV). Based on the results of the measurements of physical properties of the mixtures and their comparison, it was recognized that Polyglycerol-3-oleate in 42,07 % concentration is the best lipophilic component for emulgation into the microemulsion pre-concentrates for soft gelatin capsules. This concentration produces relatively small particles which have a narrow distribution and a small polydispersity. In the mixture with 40 % of water,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleOptimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-22
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId81148
dc.title.translatedOptimization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules.en_US
dc.contributor.refereeDittrich, Milan
dc.identifier.aleph001388867
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Posluchač: Kateřina Kocurová Název diplomové práce: Optimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek. V teoretické části práce seznamuje s mikroemulzemi, tekutými krystaly a želatinovými tobolkami. Náplní experimentální části byla příprava směsi pro měkké želatinové tobolky, která obsahuje Maizin 35-1 a/nebo Polyglycerol-3- oleat jako lipofilní složku v různých množstvích. Byla měřena velikost částic a disperzita jednotlivých směsí metodou laserové difrakce (Mastersizer S) a dále zjišťována viskozita směsí na rotačním viskozimetru (Brookfield DV-II+ RV). Na základě výsledků měření fyzikálních vlastností směsí a jejich porovnání bylo zjištěno, že nejvhodnější lipofilní komponentou pro vemulgování do mikroemulzního koncentrátu pro měkké želatinové tobolky je Polyglycerol-3- oleat v koncentraci 42,07 %. Vytváří poměrně malé částice, s úzkou distribucí a malou polydisperzitou. Ve směsi se 40 % vody vytváří vysoce viskózní soustavu, vhodnou k využití v měkkých želatinových tobolkách.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Student: Kateřina Kocurová Title of Thesis: Optimalization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules. The theoretical part of this study focuses on microemulsions, liquid crystals and gelatin capsules. The scope of the experimental part was the preparation of a mixture for soft gelatin capsules. The mixture contained Maizin 35-1 and/or Polyglycerol-3-oleate as a lipophilic component in various amounts. The size of particles and the dispersity of the individual mixtures was measured by laser diffraction method (Mastersizer S). Furthermore, viscosity of the mixtures was investigated using rotational viscometer (Brookfield DV-II+ RV). Based on the results of the measurements of physical properties of the mixtures and their comparison, it was recognized that Polyglycerol-3-oleate in 42,07 % concentration is the best lipophilic component for emulgation into the microemulsion pre-concentrates for soft gelatin capsules. This concentration produces relatively small particles which have a narrow distribution and a small polydispersity. In the mixture with 40 % of water,...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013888670106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV