Zobrazit minimální záznam

Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) as a source of biochemically active substances
dc.contributor.advisorHudeček, Jiří
dc.creatorBlecha, Jan
dc.date.accessioned2017-05-07T21:02:07Z
dc.date.available2017-05-07T21:02:07Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/46331
dc.description.abstractRakytník řešetlákový (Hippophae Rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek ABSTRAKT Tato práce shrnuje dosavadní významné poznatky o chemickém složení plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.). Bylo zjištěno, že zastoupení a množství jednotlivých chemických komponent je v bobulích různých vyšlechtěných kultivarů velice variabilní a také závislý na podmínkách, kde rostlina vyrůstala. Rakytníkové produkty jsou bohaté zejména na antioxidanty, jako je vitamín C (v množství až 2500 mg/100g čerstvých bobulí) a tokoferoly (481 mg/100 g plodů), flavonoidy (až 1100 mg/100 g čerstvých plodů) a karotenoidy (až 2139 mg/100g oleje). Mastné kyseliny v oleji jsou převážně nenasycené (až 89% všech mastných kyselin), v dominantních množstvích jsou v semenném oleji zastoupeny kyseliny linolenová a linolová a v dužinovém oleji kyseliny palmitoolejová a nenasycená palmitová. Tato práce se zaměřuje hlavně na shrnutí informací o chemickém složení a vlastnostech rakytníkového oleje. Dále je také poukázáno na obsah a účinky významných flavonoidů vyskytujících se v rostlině. Mezi významné biologické účinky rakytníku patří antioxidační působení, stejně jako vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému, hepatoprotektivní vlastnosti a u některých substancí i prokázaný protinádorový účinek. Díky tomu má...cs_CZ
dc.description.abstractSea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.) as a source of biochemically active substances ABSTRACT This work is primarily focused on summarizing of existing data in the literature about the chemical composition of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruits, in particular of its oil. It was found that the content of individual chemical components substantially varies in different cultivars and is also very dependent on the conditions in which the plant is grown. Various sea buckthorn products can be rich sources of antioxidants, such as the vitamin C (in amounts up to 2500 mg/100g of fresh fruit) and tocopherols (up to 481 mg/100g of fresh fruit), flavonoids (up to 1100 mg/100g of fresh fruit) and carotenoids (up to 2139 mg/100g of oil). The fatty acids of this plant are mostly unsaturated (up to 89% of all fatty acids), in dominant amounts linolenic and linoleic acid can be found in seed oil and palmitooleic and saturated palmitic acid in pulp oil. Content and effects of significant flavonoids in the plant are also summarized. Among the most important biological effects of sea buckthorn, its antioxidant activity can be included as well as effects on the function of cardiovascular system, hepatoprotective and anticancer effects proven for some of the substances. Thanks to that the sea buckthorn has a high...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectRakytník řešetlákovýcs_CZ
dc.subjectHippophae rhamnoides Lcs_CZ
dc.subjectextrakcecs_CZ
dc.subjectchemické složenícs_CZ
dc.subjectolejový profilcs_CZ
dc.subjectnutriční látkycs_CZ
dc.subjectvitaminycs_CZ
dc.subjectflavonoidycs_CZ
dc.subjectSea Buckthornen_US
dc.subjectHippophae rhamnoides Len_US
dc.subjectextractionen_US
dc.subjectchemical compositionen_US
dc.subjectoil profileen_US
dc.subjectnutraceutical compoundsen_US
dc.subjectvitaminsen_US
dc.subjectflavonoidsen_US
dc.titleRakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látekcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-11
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId117397
dc.title.translatedSea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) as a source of biochemically active substancesen_US
dc.contributor.refereeHodek, Petr
dc.identifier.aleph001480296
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRakytník řešetlákový (Hippophae Rhamnoides L.) jako zdroj biochemicky aktivních látek ABSTRAKT Tato práce shrnuje dosavadní významné poznatky o chemickém složení plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.). Bylo zjištěno, že zastoupení a množství jednotlivých chemických komponent je v bobulích různých vyšlechtěných kultivarů velice variabilní a také závislý na podmínkách, kde rostlina vyrůstala. Rakytníkové produkty jsou bohaté zejména na antioxidanty, jako je vitamín C (v množství až 2500 mg/100g čerstvých bobulí) a tokoferoly (481 mg/100 g plodů), flavonoidy (až 1100 mg/100 g čerstvých plodů) a karotenoidy (až 2139 mg/100g oleje). Mastné kyseliny v oleji jsou převážně nenasycené (až 89% všech mastných kyselin), v dominantních množstvích jsou v semenném oleji zastoupeny kyseliny linolenová a linolová a v dužinovém oleji kyseliny palmitoolejová a nenasycená palmitová. Tato práce se zaměřuje hlavně na shrnutí informací o chemickém složení a vlastnostech rakytníkového oleje. Dále je také poukázáno na obsah a účinky významných flavonoidů vyskytujících se v rostlině. Mezi významné biologické účinky rakytníku patří antioxidační působení, stejně jako vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému, hepatoprotektivní vlastnosti a u některých substancí i prokázaný protinádorový účinek. Díky tomu má...cs_CZ
uk.abstract.enSea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.) as a source of biochemically active substances ABSTRACT This work is primarily focused on summarizing of existing data in the literature about the chemical composition of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruits, in particular of its oil. It was found that the content of individual chemical components substantially varies in different cultivars and is also very dependent on the conditions in which the plant is grown. Various sea buckthorn products can be rich sources of antioxidants, such as the vitamin C (in amounts up to 2500 mg/100g of fresh fruit) and tocopherols (up to 481 mg/100g of fresh fruit), flavonoids (up to 1100 mg/100g of fresh fruit) and carotenoids (up to 2139 mg/100g of oil). The fatty acids of this plant are mostly unsaturated (up to 89% of all fatty acids), in dominant amounts linolenic and linoleic acid can be found in seed oil and palmitooleic and saturated palmitic acid in pulp oil. Content and effects of significant flavonoids in the plant are also summarized. Among the most important biological effects of sea buckthorn, its antioxidant activity can be included as well as effects on the function of cardiovascular system, hepatoprotective and anticancer effects proven for some of the substances. Thanks to that the sea buckthorn has a high...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014802960106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV