Zobrazit minimální záznam

Nutritional factors and influence on body build.
Výživové zvyklosti a jejich vliv na tělesnou stavbu.
dc.contributor.advisorBláha, Pavel
dc.creatorChmelařová, Veronika
dc.date.accessioned2017-05-07T15:02:44Z
dc.date.available2017-05-07T15:02:44Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/44847
dc.description.abstractVýživa je zaistenie živín potrebných pre udržanie životnej aktivity, zdravého rastu a rozmnožovania. Správnou zdravou výživou si vieme zlepšiť kvalitu a dĺžku života. Priaznivé účinky sa umocňujú, pokiaľ sa strava kombinuje s ďalšími prvkami zdravého životného štýlu: čistým vzduchom, fyzickou aktivitou, odpočinkom, vyvarovaním sa jedovatých látok a dobrým psychickým stavom. V Českej republike došlo k zmenám v stravovacích návykoch v posledných 20. rokoch. V spotrebe potravín došlo k výrazným prevratom a to v objeme a aj v štruktúre. Zmeny nastali v dostupnosti potravín, zo sezónnych sa stali celoročne dostupné potraviny v obchodoch, rozšírili sa u nás rýchle občerstvenia a tým aj príjem sladkých nealkoholických nápojov. Zvýšil sa počet sedavých zamestnaní a znížila sa tým fyzická aktivita. Obezita je definovaná ako nárast telesnej hmotnosti nad fyziologické limity v dôsledku nahromadenia tukových zásob. Je považovaná za epidémiu 20. a 21. storočia. Obezita a nadváha sa spája s vysokým rizikom závažných chronických ochorení, čo súvisí jednak od stupňa obezity, ale aj od rozloženia tuku v tele. Výskyt obezity a telesnej nadváhy sa rýchle zvyšuje vo vyspelých spoločnostiach (USA, Kanada, Austrália atd.). Problémom je hlavne narastanie tohto zdravotného problému u detí a adolescentov. Preto treba...cs_CZ
dc.description.abstractNutrition is to ensure nutrients needed to sustain life activity, healthy growth and reproduction. Good healthy food can improve the quality and length of life. Positive effects intensify if the diet is combined with other elements of a healthy lifestyle: fresh air, physical activity, rest, avoiding toxic substances and a good mental state. In the Czech Republic there are changes in eating habits in the last 20th years. The food consumption was a major coup in the volume and in the structure. Changes occurred in the availability of food from seasonal to year-round became available in grocery stores are spread in our fast food intake, and thus the sweet soft drinks. The number of sedentary jobs and reduce the physical activity. Obesity is defined as weight gain above the physiological limits due to accumulation of fat reserves. It is considered epidemic 20th and 21 century. Obesity and being overweight is associated with a high risk of major chronic disease, which is related both to the degree of obesity, but also the distribution of body fat. The prevalence of obesity and overweight is increasing rapidly in developed societies (USA, Canada, Australia etc.). The problem is mainly the growth of the health problems in children and adolescents. It is therefore necessary to increase the prevention of...en_US
dc.languageSlovenčinacs_CZ
dc.language.isosk_SK
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectvýživové zvyklostics_CZ
dc.subjectvýživová pyramídacs_CZ
dc.subjectspotreba potravíncs_CZ
dc.subjectvýživové doporučeniacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectprevenciacs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectnutritional factorsen_US
dc.subjectfood pyramiden_US
dc.subjectfood consumptionen_US
dc.subjectnutritional recommendationsen_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.titleVýživové zvyklosti a jejich vliv na tělesnou stavbu.sk_SK
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-13
dc.description.departmentDepartment of Anthropology and Human Geneticsen_US
dc.description.departmentKatedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId117758
dc.title.translatedNutritional factors and influence on body build.en_US
dc.title.translatedVýživové zvyklosti a jejich vliv na tělesnou stavbu.cs_CZ
dc.contributor.refereeMartinča, Jozef
dc.identifier.aleph001525402
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Anthropology and Human Geneticsen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csNeprospělcs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.csVýživa je zaistenie živín potrebných pre udržanie životnej aktivity, zdravého rastu a rozmnožovania. Správnou zdravou výživou si vieme zlepšiť kvalitu a dĺžku života. Priaznivé účinky sa umocňujú, pokiaľ sa strava kombinuje s ďalšími prvkami zdravého životného štýlu: čistým vzduchom, fyzickou aktivitou, odpočinkom, vyvarovaním sa jedovatých látok a dobrým psychickým stavom. V Českej republike došlo k zmenám v stravovacích návykoch v posledných 20. rokoch. V spotrebe potravín došlo k výrazným prevratom a to v objeme a aj v štruktúre. Zmeny nastali v dostupnosti potravín, zo sezónnych sa stali celoročne dostupné potraviny v obchodoch, rozšírili sa u nás rýchle občerstvenia a tým aj príjem sladkých nealkoholických nápojov. Zvýšil sa počet sedavých zamestnaní a znížila sa tým fyzická aktivita. Obezita je definovaná ako nárast telesnej hmotnosti nad fyziologické limity v dôsledku nahromadenia tukových zásob. Je považovaná za epidémiu 20. a 21. storočia. Obezita a nadváha sa spája s vysokým rizikom závažných chronických ochorení, čo súvisí jednak od stupňa obezity, ale aj od rozloženia tuku v tele. Výskyt obezity a telesnej nadváhy sa rýchle zvyšuje vo vyspelých spoločnostiach (USA, Kanada, Austrália atd.). Problémom je hlavne narastanie tohto zdravotného problému u detí a adolescentov. Preto treba...cs_CZ
uk.abstract.enNutrition is to ensure nutrients needed to sustain life activity, healthy growth and reproduction. Good healthy food can improve the quality and length of life. Positive effects intensify if the diet is combined with other elements of a healthy lifestyle: fresh air, physical activity, rest, avoiding toxic substances and a good mental state. In the Czech Republic there are changes in eating habits in the last 20th years. The food consumption was a major coup in the volume and in the structure. Changes occurred in the availability of food from seasonal to year-round became available in grocery stores are spread in our fast food intake, and thus the sweet soft drinks. The number of sedentary jobs and reduce the physical activity. Obesity is defined as weight gain above the physiological limits due to accumulation of fat reserves. It is considered epidemic 20th and 21 century. Obesity and being overweight is associated with a high risk of major chronic disease, which is related both to the degree of obesity, but also the distribution of body fat. The prevalence of obesity and overweight is increasing rapidly in developed societies (USA, Canada, Australia etc.). The problem is mainly the growth of the health problems in children and adolescents. It is therefore necessary to increase the prevention of...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.identifier.lisID990015254020106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV