Show simple item record

Nutrition of medieval town populations according to archaeozoological evidence
dc.contributor.advisorKyselý, René
dc.creatorWinklerová, Dagmar
dc.date.accessioned2021-03-24T22:32:25Z
dc.date.available2021-03-24T22:32:25Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/41138
dc.description.abstractTato práce nabízí formou literární rešerše přehled o možnostech výpovědi české archeozoologie a archeobotaniky v otázce výživy středověkých městských populací. V první část uvádí souhrnný přehled dosud publikovaných poznatků z archeologických výzkumů středověkých měst. Následně se na příkladě dvou vybraných lokalit pokouší o detailnější vhled do sledované problematiky. V závěrečné fázi se potom zamýšlí nad možnostmi a mezemi vzájemného srovnání a zkoumá potenciál environmentálního studia při pátrání po dokladech různých forem městského zásobování. Klíčová slova Archeobotanika, archeozoologie, vrcholný středověk, středověká města, strava, Most, Chrudimcs_CZ
dc.description.abstractThrough a through exploration of available literature, this dissertation presents an overview of the explanatory capacity of Czech archeozoology and archeobotany regarding dietary practices of medival urban communities. The first section offers a summary of published information obtained through archeological research of medieval towns. Subsequently, the paper attempts a more detailed insight into the issue through the use of two case studies of selected urban locations. In the final section, it then contemplates the possibilities and limitations of comparative approaches and assesses the potential of environmental studies in documenting various forms of supply structures of medieval cities. Key words Archaeobotany, zooarchaeology, High Middle Ages, medieval towns, diet, Most, Chrudimen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleVýživa středověkého města ve světle archeozoologických pramenůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-12
dc.description.departmentInstitute of Archaeologyen_US
dc.description.departmentÚstav pro archeologiics_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId73390
dc.title.translatedNutrition of medieval town populations according to archaeozoological evidenceen_US
dc.contributor.refereeKovačiková, Lenka
dc.identifier.aleph001501868
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePravěká a raně středověká archeologiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePrehistoric and Early Medieval Archeologyen_US
thesis.degree.programHistoryen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav pro archeologiics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Archaeologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPravěká a raně středověká archeologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPrehistoric and Early Medieval Archeologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato práce nabízí formou literární rešerše přehled o možnostech výpovědi české archeozoologie a archeobotaniky v otázce výživy středověkých městských populací. V první část uvádí souhrnný přehled dosud publikovaných poznatků z archeologických výzkumů středověkých měst. Následně se na příkladě dvou vybraných lokalit pokouší o detailnější vhled do sledované problematiky. V závěrečné fázi se potom zamýšlí nad možnostmi a mezemi vzájemného srovnání a zkoumá potenciál environmentálního studia při pátrání po dokladech různých forem městského zásobování. Klíčová slova Archeobotanika, archeozoologie, vrcholný středověk, středověká města, strava, Most, Chrudimcs_CZ
uk.abstract.enThrough a through exploration of available literature, this dissertation presents an overview of the explanatory capacity of Czech archeozoology and archeobotany regarding dietary practices of medival urban communities. The first section offers a summary of published information obtained through archeological research of medieval towns. Subsequently, the paper attempts a more detailed insight into the issue through the use of two case studies of selected urban locations. In the final section, it then contemplates the possibilities and limitations of comparative approaches and assesses the potential of environmental studies in documenting various forms of supply structures of medieval cities. Key words Archaeobotany, zooarchaeology, High Middle Ages, medieval towns, diet, Most, Chrudimen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav pro archeologiics_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantKlápště, Jan
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV