Zobrazit minimální záznam

Vaření a stolování za časů války a míru: Proměny kontextů a módů produkce, přípravy a konzumace jídla v Srebrenici, Bosně a Hercegovině
dc.contributor.advisorBittnerová, Dana
dc.creatorSlavková, Markéta
dc.date.accessioned2021-09-06T17:17:28Z
dc.date.available2021-09-06T17:17:28Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/39717
dc.description.abstractCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstract (English) This project opens up the topic of armed conflict and subsequent post-conflict development in the Former Yugoslavia from a non-traditional perspective - that of the anthropology of food. At the centre of attention there stand the ways in which the production, preparation and consumption of food were and are carried out in Srebrenica, BiH in the context of the dramatic changes that the region has undergone over the last few decades. Food is the precondition of reproduction, a primary form of interaction with the world, a mediator of socialization, a sign of identity and social cohesion but also a tool of power. In this sense, Farquhar notes that the "mantra" 'You are what you eat,' continues to be thematized by social sciences (Farquhar, 2006: 146). On the other hand, the question of the relationship between social actors and their "daily bread" in conditions of starvation and overall material scarcity in wartime has not been satisfyingly answered. This project, based on long-term ethnographic fieldwork, addresses these issues more closely, affording greater insight into them.en_US
dc.description.abstractCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstrakt (čeština) Tento projekt otevírá téma ozbrojeného konfliktu a následného post-konfliktního rozvoje v bývalé Jugoslávii, přičemž problematiku netradičně analyzuje skrze subdisciplínu antropologie jídla. V centru zájmu stojí způsoby produkce, přípravy a konzumace potravy v Srebrenici, BaH v kontextu dramatických změn, kterými region prošel zhruba za posledních několik desetiletí. Jídlo je podmínkou reprodukce, primární formou interakce se světem, mediátor socializace, znak identity a sociální koheze a v neposlední řadě i nástroj moci. V tomto smyslu Farquhar podotýká, že "mantra": 'Jsi to, co jíš,' je i nadále tématizovaná v rámci společenských věd (Farquhar, 2006: 146). Na druhou stranu, otázkou zůstává, co se děje se vztahem mezi sociálním aktérem a jeho/její potravou, když hladoví - za podmínek všeobecného materiálního nedostatku, který nastává v době války. Tento projekt se snaží nalézt odpovědi na zvýše zmíněné otázky na základě dlouhodobého etnografického výzkumu.cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectAnthropology of fooden_US
dc.subjectsubsistence strategiesen_US
dc.subjectproductionen_US
dc.subjectpreparation and consumption of fooden_US
dc.subjectsocial changeen_US
dc.subjectwar in BiH 1992-1995en_US
dc.subjectidentityen_US
dc.subjectSrebrenicaen_US
dc.subjectBosnia and Herzegovinaen_US
dc.subjectAntropologie jídlacs_CZ
dc.subjectsubsitenční strategiecs_CZ
dc.subjectprodukcecs_CZ
dc.subjectpříprava a konzumace potravycs_CZ
dc.subjectsociální změnacs_CZ
dc.subjectválka v BiH 1992-1995cs_CZ
dc.subjectidentitacs_CZ
dc.subjectSrebrenicacs_CZ
dc.subjectBosna a Hercegovinacs_CZ
dc.titleCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovinaen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-04-11
dc.description.departmentPhD General Anthropologyen_US
dc.description.departmentDoktorský program Integrální studium člověka - obecká antropologiecs_CZ
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId127455
dc.title.translatedVaření a stolování za časů války a míru: Proměny kontextů a módů produkce, přípravy a konzumace jídla v Srebrenici, Bosně a Hercegoviněcs_CZ
dc.contributor.refereeŠístek, František
dc.contributor.refereeHalbich, Marek
dc.identifier.aleph002135007
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Anthropologyen_US
thesis.degree.disciplineIntegrální studium člověka - obecná antropologiecs_CZ
thesis.degree.programHumanitiesen_US
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Doktorský program Integrální studium člověka - obecká antropologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::PhD General Anthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csIntegrální studium člověka - obecná antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Anthropologyen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstrakt (čeština) Tento projekt otevírá téma ozbrojeného konfliktu a následného post-konfliktního rozvoje v bývalé Jugoslávii, přičemž problematiku netradičně analyzuje skrze subdisciplínu antropologie jídla. V centru zájmu stojí způsoby produkce, přípravy a konzumace potravy v Srebrenici, BaH v kontextu dramatických změn, kterými region prošel zhruba za posledních několik desetiletí. Jídlo je podmínkou reprodukce, primární formou interakce se světem, mediátor socializace, znak identity a sociální koheze a v neposlední řadě i nástroj moci. V tomto smyslu Farquhar podotýká, že "mantra": 'Jsi to, co jíš,' je i nadále tématizovaná v rámci společenských věd (Farquhar, 2006: 146). Na druhou stranu, otázkou zůstává, co se děje se vztahem mezi sociálním aktérem a jeho/její potravou, když hladoví - za podmínek všeobecného materiálního nedostatku, který nastává v době války. Tento projekt se snaží nalézt odpovědi na zvýše zmíněné otázky na základě dlouhodobého etnografického výzkumu.cs_CZ
uk.abstract.enCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstract (English) This project opens up the topic of armed conflict and subsequent post-conflict development in the Former Yugoslavia from a non-traditional perspective - that of the anthropology of food. At the centre of attention there stand the ways in which the production, preparation and consumption of food were and are carried out in Srebrenica, BiH in the context of the dramatic changes that the region has undergone over the last few decades. Food is the precondition of reproduction, a primary form of interaction with the world, a mediator of socialization, a sign of identity and social cohesion but also a tool of power. In this sense, Farquhar notes that the "mantra" 'You are what you eat,' continues to be thematized by social sciences (Farquhar, 2006: 146). On the other hand, the question of the relationship between social actors and their "daily bread" in conditions of starvation and overall material scarcity in wartime has not been satisfyingly answered. This project, based on long-term ethnographic fieldwork, addresses these issues more closely, affording greater insight into them.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Doktorský program Integrální studium člověka - obecká antropologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021350070106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV