Výživové zvyklosti a znalosti běžců na střední a dlouhé tratě
The nutrition habits and knowledge of middle- and long-distance runners
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/38904Identifiers
Study Information System: 102732
Collections
- Kvalifikační práce [8844]
Author
Advisor
Referee
Kovářová, Lenka
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
9. 5. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
vytrvalci, výživa, stravovací návyky, dotazníkKeywords (English)
endurance runners, nutrition, dietary habits, questionnaireNázev: Výživové zvyklosti a znalosti běžců na střední a dlouhé tratě Cíle: Cílem této práce je zjištění stravovacích návyků vytrvalostních běžců a běžkyň, jejich zájem o zdravou výživu a čerpaní informací o výživě. Dalším cílem bylo zjistit základní znalosti o tělesném složení a výživě člověka. Metody: Tato bakalářská práce byla vypracována na základě dotazníků, které jsem sestavila dle vlastních zkušeností a znalostí. Dotazníky jsem osobně předávala jednotlivým respondentům na běžeckých závodech. Rozdání dotazníků probíhalo vždy po doběhu závodu, když čekali na výsledky. U respondentů byla zvolena anonymita důsledku zajištění, co nejobjektivnějších odpovědí. Při předání dotazníku jsem každému dotázanému běžci, vysvětlila význam vyplnění daného dotazníku. Validitu dotazníku jsem s každým běžcem zjišťovala řízeným rozhovorem. Výsledky: Vytrvalostní běžci mají zájem o dodržování zásad zdravé výživy. Jejich stravovací návyky u většiny respondentů odpovídají nárokům spojených s energeticky náročným sportem. Většina nevyužívá, jako zdroj výživy energetické tyčinky a doplňky stravy. Při vyhodnocování dotazníků bylo zjištěno, že vytrvalostní běžci mají v oboru zdravé výživy rozsáhlé znalosti, které nejčastěji čerpají z odborných časopisů a jiných zdrojů. Klíčová slova: vytrvalci, výživa, stravovací...
Title: The Nutrition Habits and Knowledge of middle and long distance runners Targets: The thesis main target is to determine dietary habits of endurance men and women runners, their interest in health nutrition and their nutrition information sources. Another aim to achieve is to find out their basic knowledge of body composition and human nutrition. Methods: The thesis was worked out on the base of questionnaires , that were prepared with regard to the author personal experience and knowledge. The questionnaires were handed in personaly to the respondents at runners competition, as soon as the race was finished and most of the runners used to wait for their results. The respondents were kept in anonymity in order to ensure as much objective answers as possible. The meaning of questionnaire completion was explained by the author to each of the responding runners. The validity of the questionnaire was consequently confirmed by the mean of guided interview between the author and the runner responded. Results: Endurance runners are keen on following the health nutrition principles. The dietary habits of the major part of the respondants correspond to requirements related to the field of energy-intensive sport. Most of the runners do not use energy bars and nutritional supplements. On the base of the...