Lidová strava v Podkrkonoší - minulost a přítomnost
Folk cuisine in the Podkrkonoší region - history and present
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/35051Identifikátory
SIS: 92791
Kolekce
- Kvalifikační práce [22841]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krupková, Jaroslava
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
20. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Práce je zamerena na historický vývoj lidové stravy v oblasti Podkrkonoší a její stav v soucasnosti. Je založena na studiu odborné literatury a predevším na dlouhodobém terénním výzkumu. Charakterizuje hlavní faktory, ovlivnující tento proces v dané oblasti. Na základe zvoleného metodologického postupu bylo zjišteno, že tento vývoj ovlivnily podmínky prírodní, technické a socio-kulturní, které urcovaly složení stravy i zpusob jejího zpracování. Záver studie vyústil v analýzu jídelní kultury v soucasnosti.
The study is focused on the historical development of the folk cuisine in the Podkrkonoší region and its current state. It is based on the knowledge of the professional literature and mainly on the long-termed research in-situ. It describes the main factors of this process, thus the natural, technical and socio-cultural conditions, which influent the structure and procedure of the alimentation. The conclusion of the study analyses the contemporary state of the folk cuisine in the described region.