Lidová strava v Podkrkonoší - minulost a přítomnost
Folk cuisine in the Podkrkonoší region - history and present
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/35051Identifiers
Study Information System: 92791
CU Caralogue: 990013716610106986
Collections
- Kvalifikační práce [23980]
Author
Advisor
Referee
Krupková, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Ethnology
Department
Institute of Ethnology
Date of defense
20. 9. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Práce je zamerena na historický vývoj lidové stravy v oblasti Podkrkonoší a její stav v soucasnosti. Je založena na studiu odborné literatury a predevším na dlouhodobém terénním výzkumu. Charakterizuje hlavní faktory, ovlivnující tento proces v dané oblasti. Na základe zvoleného metodologického postupu bylo zjišteno, že tento vývoj ovlivnily podmínky prírodní, technické a socio-kulturní, které urcovaly složení stravy i zpusob jejího zpracování. Záver studie vyústil v analýzu jídelní kultury v soucasnosti.
The study is focused on the historical development of the folk cuisine in the Podkrkonoší region and its current state. It is based on the knowledge of the professional literature and mainly on the long-termed research in-situ. It describes the main factors of this process, thus the natural, technical and socio-cultural conditions, which influent the structure and procedure of the alimentation. The conclusion of the study analyses the contemporary state of the folk cuisine in the described region.