Biochemistry of polyphenols effects in the treatment of vascular disease
Biochemie účinků polyfenolů v léčbě vaskulárních onemocnění
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/33256Identifikátory
SIS: 94178
Kolekce
- Kvalifikační práce [4496]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pecháňová, Olga
Matouš-Malbohan, Ivan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav lékařské biochemie
Datum obhajoby
27. 1. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
polyfenoly, ateroskleróza, červené víno, brambory, NOS, SOD, obsah polyfenolů, antioxidační aktivita, stopové prvkyKlíčová slova (anglicky)
polyphenols, atherosclerosis, red wine, potato, NOS, SOD, phenolic content, antioxidant activity, mineralsSouhrn Tato disertační práce se zabývá analýzou učinků polyfenolických látek ve vztahu k oxidativnímu stresu a kardiovaskulárním onemocněním. Práce obsahuje řadu výsledků studia účinků přírodních biologicky aktivních látek červených vín a brambor, a jejich aplikace na modelech spontánní hypertenzních a normotezních experimentálních zvířat. Metody a přístroje použité v experimentech nám umožnily formulovat několik nových výroků o univerzálním charakteru vztahů mezi antioxidační kapacitou a obsahem polyfenolických látek bez ohledu na zdroj potravin. Strava je zdrojem minerálních látek, které rovněž přispívají k celkové antioxidační kapacitě, a proto také mohou mít vliv na endogenní antioxidační enzymatický systém tím, že poskytuje základní kofaktory. Experimentálně bylo zjištěno, že koncentrace hořčíku ve víně a extraktu červeného vína známého pro jeho léčebné účinky jsou srovnatelné s minerálními vodami doporučenými pro léčbu a prevenci kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Kromě toho v řadě naších experimentů byly potvrzeny synergické vztahy mezi vybranými minerály. Klíčová otázka biologické dostupnosti polyfenolů na podporu myšlenky prospěšnosti stravy bohaté na ovoce a zeleninu v prevenci cévních onemocnění byla ověřena na modelech laboratorních zvířat. Polyfenolické sloučeniny byly detekovány v...
This Ph.D. thesis deals with the deep analysis of polyphenols effects toward vascular disorders. This work provides a number of experimental results of studying both the effects of natural bioactive compounds in red wines and potatoes, and their application to the experiments which includes experimental animal models with spontaneous hypertension. Methods and equipment used in experimental studies allowed us to make several new statements regarding the universal nature of the relationships between the antioxidant capacity and the polyphenolic content in examined foodstuffs. Besides this it is also recognized that food is a source of minerals which also contribute to the total antioxidant capacity and therefore may have influence the endogenous antioxidant enzyme system by providing the essential cofactors. Experimentally we have found that the concentrations of magnesium known for its therapeutic action in wine and red wine extract are comparable to the mineral waters recommended for the treatment and prevention of cardiovascular and metabolic diseases. Moreover, synergistic interactions between selected minerals have been found. The key issue of bioavailability of polyphenols for supporting the idea of the beneficial effects of diet rich in fruits and vegetables toward vascular disease prevention...