Zobrazit minimální záznam

Biochemie účinků polyfenolů v léčbě vaskulárních onemocnění
dc.contributor.advisorŠtípek, Stanislav
dc.creatorKondrashov, Alexey
dc.date.accessioned2021-05-24T11:07:25Z
dc.date.available2021-05-24T11:07:25Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/33256
dc.description.abstractSouhrn Tato disertační práce se zabývá analýzou učinků polyfenolických látek ve vztahu k oxidativnímu stresu a kardiovaskulárním onemocněním. Práce obsahuje řadu výsledků studia účinků přírodních biologicky aktivních látek červených vín a brambor, a jejich aplikace na modelech spontánní hypertenzních a normotezních experimentálních zvířat. Metody a přístroje použité v experimentech nám umožnily formulovat několik nových výroků o univerzálním charakteru vztahů mezi antioxidační kapacitou a obsahem polyfenolických látek bez ohledu na zdroj potravin. Strava je zdrojem minerálních látek, které rovněž přispívají k celkové antioxidační kapacitě, a proto také mohou mít vliv na endogenní antioxidační enzymatický systém tím, že poskytuje základní kofaktory. Experimentálně bylo zjištěno, že koncentrace hořčíku ve víně a extraktu červeného vína známého pro jeho léčebné účinky jsou srovnatelné s minerálními vodami doporučenými pro léčbu a prevenci kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Kromě toho v řadě naších experimentů byly potvrzeny synergické vztahy mezi vybranými minerály. Klíčová otázka biologické dostupnosti polyfenolů na podporu myšlenky prospěšnosti stravy bohaté na ovoce a zeleninu v prevenci cévních onemocnění byla ověřena na modelech laboratorních zvířat. Polyfenolické sloučeniny byly detekovány v...cs_CZ
dc.description.abstractThis Ph.D. thesis deals with the deep analysis of polyphenols effects toward vascular disorders. This work provides a number of experimental results of studying both the effects of natural bioactive compounds in red wines and potatoes, and their application to the experiments which includes experimental animal models with spontaneous hypertension. Methods and equipment used in experimental studies allowed us to make several new statements regarding the universal nature of the relationships between the antioxidant capacity and the polyphenolic content in examined foodstuffs. Besides this it is also recognized that food is a source of minerals which also contribute to the total antioxidant capacity and therefore may have influence the endogenous antioxidant enzyme system by providing the essential cofactors. Experimentally we have found that the concentrations of magnesium known for its therapeutic action in wine and red wine extract are comparable to the mineral waters recommended for the treatment and prevention of cardiovascular and metabolic diseases. Moreover, synergistic interactions between selected minerals have been found. The key issue of bioavailability of polyphenols for supporting the idea of the beneficial effects of diet rich in fruits and vegetables toward vascular disease prevention...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectpolyphenolsen_US
dc.subjectatherosclerosisen_US
dc.subjectred wineen_US
dc.subjectpotatoen_US
dc.subjectNOSen_US
dc.subjectSODen_US
dc.subjectphenolic contenten_US
dc.subjectantioxidant activityen_US
dc.subjectmineralsen_US
dc.subjectpolyfenolycs_CZ
dc.subjectaterosklerózacs_CZ
dc.subjectčervené vínocs_CZ
dc.subjectbramborycs_CZ
dc.subjectNOScs_CZ
dc.subjectSODcs_CZ
dc.subjectobsah polyfenolůcs_CZ
dc.subjectantioxidační aktivitacs_CZ
dc.subjectstopové prvkycs_CZ
dc.titleBiochemistry of polyphenols effects in the treatment of vascular diseaseen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-01-27
dc.description.departmentÚstav lékařské biochemiecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Medical Biochemistryen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId94178
dc.title.translatedBiochemie účinků polyfenolů v léčbě vaskulárních onemocněnícs_CZ
dc.contributor.refereePecháňová, Olga
dc.contributor.refereeMatouš-Malbohan, Ivan
dc.identifier.aleph001286836
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programGerontologyen_US
thesis.degree.programGerontologiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav lékařské biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Medical Biochemistryen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csGerontologiecs_CZ
uk.degree-program.enGerontologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSouhrn Tato disertační práce se zabývá analýzou učinků polyfenolických látek ve vztahu k oxidativnímu stresu a kardiovaskulárním onemocněním. Práce obsahuje řadu výsledků studia účinků přírodních biologicky aktivních látek červených vín a brambor, a jejich aplikace na modelech spontánní hypertenzních a normotezních experimentálních zvířat. Metody a přístroje použité v experimentech nám umožnily formulovat několik nových výroků o univerzálním charakteru vztahů mezi antioxidační kapacitou a obsahem polyfenolických látek bez ohledu na zdroj potravin. Strava je zdrojem minerálních látek, které rovněž přispívají k celkové antioxidační kapacitě, a proto také mohou mít vliv na endogenní antioxidační enzymatický systém tím, že poskytuje základní kofaktory. Experimentálně bylo zjištěno, že koncentrace hořčíku ve víně a extraktu červeného vína známého pro jeho léčebné účinky jsou srovnatelné s minerálními vodami doporučenými pro léčbu a prevenci kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Kromě toho v řadě naších experimentů byly potvrzeny synergické vztahy mezi vybranými minerály. Klíčová otázka biologické dostupnosti polyfenolů na podporu myšlenky prospěšnosti stravy bohaté na ovoce a zeleninu v prevenci cévních onemocnění byla ověřena na modelech laboratorních zvířat. Polyfenolické sloučeniny byly detekovány v...cs_CZ
uk.abstract.enThis Ph.D. thesis deals with the deep analysis of polyphenols effects toward vascular disorders. This work provides a number of experimental results of studying both the effects of natural bioactive compounds in red wines and potatoes, and their application to the experiments which includes experimental animal models with spontaneous hypertension. Methods and equipment used in experimental studies allowed us to make several new statements regarding the universal nature of the relationships between the antioxidant capacity and the polyphenolic content in examined foodstuffs. Besides this it is also recognized that food is a source of minerals which also contribute to the total antioxidant capacity and therefore may have influence the endogenous antioxidant enzyme system by providing the essential cofactors. Experimentally we have found that the concentrations of magnesium known for its therapeutic action in wine and red wine extract are comparable to the mineral waters recommended for the treatment and prevention of cardiovascular and metabolic diseases. Moreover, synergistic interactions between selected minerals have been found. The key issue of bioavailability of polyphenols for supporting the idea of the beneficial effects of diet rich in fruits and vegetables toward vascular disease prevention...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav lékařské biochemiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990012868360106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV