Zobrazit minimální záznam

Effect of incubation temperature on phenotype in mallard
dc.contributor.advisorHořák, David
dc.creatorCílková, Martina
dc.date.accessioned2020-07-07T15:43:31Z
dc.date.available2020-07-07T15:43:31Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/31367
dc.description.abstractVliv inkubační teploty na různé fenotypové znaky ptačích mláďat je hojně zkoumán. Kachny (Anatidae) jsou pro studie tohoto typu dobrým modelem, protože u nich lze rozdělit samičí investici do reprodukce na dvě hlavní části: tvorbu snůšky a její inkubaci. Teplota vajec v průběhu inkubace může významně ovlivnit vývoj a životaschopnost mláďat. Cílem této práce bylo zjistit, jak inkubační teplota ovlivňuje líhnivost, délku inkubace, poměr pohlaví a fenotyp mláďat kachny divoké (Anas platyrhynchos) těsně po vylíhnutí. Vejce byla inkubována experimentálně v umělých podmínkách v šesti stálých teplotách, jejichž rozmezí odpovídalo přirozeným podmínkám v ČR (35-39 řC). Čerstvě vylíhlá mláďata byla zvážena a byly zjištěny údaje o jejich základních strukturálních rozměrech. Poté byla usmrcena a u části mláďat z inkubačních teplot 35,5; 36 a 37 řC byly zjištěny údaje o hmotnosti reziduálního žloutkového váčku a základního chemického složení vlastního těla mláděte s vyjmutým žloutkovým váčkem. Obě krajní teploty (35 a 39 řC) vedly k výraznému snížení líhnivosti vajec a celková délka inkubace průkazně klesala s rostoucí inkubační teplotou. Nepodařilo se prokázat vliv inkubační teploty na celkovou hmotnost mláděte po vylíhnutí. Byly však zaznamenány rozdíly v hmotnosti reziduálního žloutkového váčku, která byla...cs_CZ
dc.description.abstractThe influence of incubation temperature on bird neonate phenotype is widely studied. In waterfowl (Anatidae), maternal effect can be divided to two main parts: clutch formation and its incubation. Therefore, waterfowl are a good model for this type of study. The egg temperature can strongly influence embryo development and survival of the hatchlings. The goal of this work was to examine the effect of incubation temperature on hatchability, incubation length, sex ratio and phenotype of European Mallard ducklings immediately after hatching. Eggs were randomly placed in one of six incubation temperatures, which ranged from 35 to 39 řC. This range corresponds with temperature range in natural mallard nests in the Czech Republic. Eggs were then artificially incubated. Newborn hatchlings were weighted and their structural size was measured, then they were killed. Some hatchlings from incubation temperatures 35.5, 36 and 37 řC were used to examine residual yolk sac mass and basic chemical composition of the yolk-free body. Hatchability was markedly lower in both extreme temperatures (35 and 39 řC). Incubation length significantly decreased with increasing incubation temperature. I failed to prove the influence of incubation temperature on hatchling body mass, but I found temperature-dependent changes of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectinkubační teplotacs_CZ
dc.subjectkachna divoká (Anas platyrhynchos)cs_CZ
dc.subjectžloutkový váčekcs_CZ
dc.subjectstrukturální rozměrycs_CZ
dc.subjectchemické složenícs_CZ
dc.subjectincubation temperatureen_US
dc.subjectEuropean Mallard (Anas platyrhynchos)en_US
dc.subjectyolk sacen_US
dc.subjectstructural sizeen_US
dc.subjectchemical compositionen_US
dc.titleVliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divokécs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-14
dc.description.departmentKatedra ekologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Ecologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId66432
dc.title.translatedEffect of incubation temperature on phenotype in mallarden_US
dc.contributor.refereeKrist, Miloš
dc.identifier.aleph001281186
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Ecologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVliv inkubační teploty na různé fenotypové znaky ptačích mláďat je hojně zkoumán. Kachny (Anatidae) jsou pro studie tohoto typu dobrým modelem, protože u nich lze rozdělit samičí investici do reprodukce na dvě hlavní části: tvorbu snůšky a její inkubaci. Teplota vajec v průběhu inkubace může významně ovlivnit vývoj a životaschopnost mláďat. Cílem této práce bylo zjistit, jak inkubační teplota ovlivňuje líhnivost, délku inkubace, poměr pohlaví a fenotyp mláďat kachny divoké (Anas platyrhynchos) těsně po vylíhnutí. Vejce byla inkubována experimentálně v umělých podmínkách v šesti stálých teplotách, jejichž rozmezí odpovídalo přirozeným podmínkám v ČR (35-39 řC). Čerstvě vylíhlá mláďata byla zvážena a byly zjištěny údaje o jejich základních strukturálních rozměrech. Poté byla usmrcena a u části mláďat z inkubačních teplot 35,5; 36 a 37 řC byly zjištěny údaje o hmotnosti reziduálního žloutkového váčku a základního chemického složení vlastního těla mláděte s vyjmutým žloutkovým váčkem. Obě krajní teploty (35 a 39 řC) vedly k výraznému snížení líhnivosti vajec a celková délka inkubace průkazně klesala s rostoucí inkubační teplotou. Nepodařilo se prokázat vliv inkubační teploty na celkovou hmotnost mláděte po vylíhnutí. Byly však zaznamenány rozdíly v hmotnosti reziduálního žloutkového váčku, která byla...cs_CZ
uk.abstract.enThe influence of incubation temperature on bird neonate phenotype is widely studied. In waterfowl (Anatidae), maternal effect can be divided to two main parts: clutch formation and its incubation. Therefore, waterfowl are a good model for this type of study. The egg temperature can strongly influence embryo development and survival of the hatchlings. The goal of this work was to examine the effect of incubation temperature on hatchability, incubation length, sex ratio and phenotype of European Mallard ducklings immediately after hatching. Eggs were randomly placed in one of six incubation temperatures, which ranged from 35 to 39 řC. This range corresponds with temperature range in natural mallard nests in the Czech Republic. Eggs were then artificially incubated. Newborn hatchlings were weighted and their structural size was measured, then they were killed. Some hatchlings from incubation temperatures 35.5, 36 and 37 řC were used to examine residual yolk sac mass and basic chemical composition of the yolk-free body. Hatchability was markedly lower in both extreme temperatures (35 and 39 řC). Incubation length significantly decreased with increasing incubation temperature. I failed to prove the influence of incubation temperature on hatchling body mass, but I found temperature-dependent changes of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra ekologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990012811860106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV