Vliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divoké
Effect of incubation temperature on phenotype in mallard
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/31367Identifikátory
SIS: 66432
Kolekce
- Kvalifikační práce [19617]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krist, Miloš
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ekologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra ekologie
Datum obhajoby
14. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
inkubační teplota, kachna divoká (Anas platyrhynchos), žloutkový váček, strukturální rozměry, chemické složeníKlíčová slova (anglicky)
incubation temperature, European Mallard (Anas platyrhynchos), yolk sac, structural size, chemical compositionVliv inkubační teploty na různé fenotypové znaky ptačích mláďat je hojně zkoumán. Kachny (Anatidae) jsou pro studie tohoto typu dobrým modelem, protože u nich lze rozdělit samičí investici do reprodukce na dvě hlavní části: tvorbu snůšky a její inkubaci. Teplota vajec v průběhu inkubace může významně ovlivnit vývoj a životaschopnost mláďat. Cílem této práce bylo zjistit, jak inkubační teplota ovlivňuje líhnivost, délku inkubace, poměr pohlaví a fenotyp mláďat kachny divoké (Anas platyrhynchos) těsně po vylíhnutí. Vejce byla inkubována experimentálně v umělých podmínkách v šesti stálých teplotách, jejichž rozmezí odpovídalo přirozeným podmínkám v ČR (35-39 řC). Čerstvě vylíhlá mláďata byla zvážena a byly zjištěny údaje o jejich základních strukturálních rozměrech. Poté byla usmrcena a u části mláďat z inkubačních teplot 35,5; 36 a 37 řC byly zjištěny údaje o hmotnosti reziduálního žloutkového váčku a základního chemického složení vlastního těla mláděte s vyjmutým žloutkovým váčkem. Obě krajní teploty (35 a 39 řC) vedly k výraznému snížení líhnivosti vajec a celková délka inkubace průkazně klesala s rostoucí inkubační teplotou. Nepodařilo se prokázat vliv inkubační teploty na celkovou hmotnost mláděte po vylíhnutí. Byly však zaznamenány rozdíly v hmotnosti reziduálního žloutkového váčku, která byla...
The influence of incubation temperature on bird neonate phenotype is widely studied. In waterfowl (Anatidae), maternal effect can be divided to two main parts: clutch formation and its incubation. Therefore, waterfowl are a good model for this type of study. The egg temperature can strongly influence embryo development and survival of the hatchlings. The goal of this work was to examine the effect of incubation temperature on hatchability, incubation length, sex ratio and phenotype of European Mallard ducklings immediately after hatching. Eggs were randomly placed in one of six incubation temperatures, which ranged from 35 to 39 řC. This range corresponds with temperature range in natural mallard nests in the Czech Republic. Eggs were then artificially incubated. Newborn hatchlings were weighted and their structural size was measured, then they were killed. Some hatchlings from incubation temperatures 35.5, 36 and 37 řC were used to examine residual yolk sac mass and basic chemical composition of the yolk-free body. Hatchability was markedly lower in both extreme temperatures (35 and 39 řC). Incubation length significantly decreased with increasing incubation temperature. I failed to prove the influence of incubation temperature on hatchling body mass, but I found temperature-dependent changes of...